Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Mírný umíněnec baskický

V Baskicku se rozhoduje, zda se vyplní staletá touha malého národa a podhorská země se demokratickou cestou oddělí od Španělska. Byl by to historický zlom. V centru dění stojí nenápadný a zarputilý politik, který se teprve nedávno naučil obstojně baskicky – Juan José Ibarretxe.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

V Baskicku se rozhoduje, zda se vyplní staletá touha malého národa a podhorská země se demokratickou cestou oddělí od Španělska. Byl by to historický zlom. V centru dění stojí nenápadný a zarputilý politik, který se teprve nedávno naučil obstojně baskicky – Juan José Ibarretxe.

Ten aseptický kulinář

Předseda baskické autonomní vlády-lehendakari Juan José Ibarretxe Markuartu (48), vůdce pravicové nacionalistické strany PNV, je ztělesněná umírněnost, která příliš neprovokuje politické komentátory k pichlavým posměškům. Žádný prekérní životopisný údaj či zábavný detail. Dobře vychován, klasicky oblečen, hladce oholen… Ovšem mediální obraz je potřeba přece jen něčím přiživit. Takže aspoň tedy lehce bizarní láska k baskickým (k jakým také jiným) kulinářským receptům z počátku dvacátého století. Vystudovaný ekonom se prohlašuje za „kuchyňku“ a doporučuje vaření jako jeden z nejzaručenějších způsobů relaxace. „On se ale o gastronomii opravdu hluboce zajímá! Když přijel do Prostějova otevírat jednu baskickou továrnu, tak na rautu hodně debatoval o tom, jak se co připravuje. S jídlem to ale nepřehání, je jako proutek,“ vzpomíná na labužníka Baska Rosa Dominguézová, která před čtyřmi roky na Moravě lehendakariho doprovázela. Jako správný španělský politik je Ibarretxe také vášnivým cyklistou (stejně jako španělský předseda vlády José Luis Rodríguez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].