Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Výstavy

Otevírám do tmy… – tak se jmenuje výstava padesáti grafických listů básníka a grafika Bohuslava Reynka zahájená minulý týden v Městské galerii v Telči. V posledních patnácti letech proběhly dvě rozsáhlejší výstavy Reynkova díla, současná expozice připravená kurátorkou Věrou Jirousovou zahrnuje grafiky vytvořené od 30. do 60. let a soustředí se na vzájemné souvislosti autorova literárního a výtvarného díla. Návštěvníci uvidí krajiny a zátiší, zahradu i dvůr Reynkova domu v Petrkově na Vysočině a také biblická podobenství. Doprovodnou výstavou je cyklus fotografií básníkova syna Daniela Reynka, který se svým otcem tiskl takřka všechny grafické listy. Jeho vlastní tvorba vychází ze stejných duchovních východisek. Ve čtvrtek 21. dubna zahraje v galerii Vladimír Václavek, který zhudebnil několik Reynkových básní.

vobrazek_638.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_638.jpeg • Autor: Respekt

Otevírám do tmy… – tak se jmenuje výstava padesáti grafických listů básníka a grafika Bohuslava Reynka zahájená minulý týden v Městské galerii v Telči. V posledních patnácti letech proběhly dvě rozsáhlejší výstavy Reynkova díla, současná expozice připravená kurátorkou Věrou Jirousovou zahrnuje grafiky vytvořené od 30. do 60. let a soustředí se na vzájemné souvislosti autorova literárního a výtvarného díla. Návštěvníci uvidí krajiny a zátiší, zahradu i dvůr Reynkova domu v Petrkově na Vysočině a také biblická podobenství. Doprovodnou výstavou je cyklus fotografií básníkova syna Daniela Reynka, který se svým otcem tiskl takřka všechny grafické listy. Jeho vlastní tvorba vychází ze stejných duchovních východisek. Ve čtvrtek 21. dubna zahraje v galerii Vladimír Václavek, který zhudebnil několik Reynkových básní.

Už pátý ročník

Bienále mladého umění

otevírá tento čtvrtek Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu. Kurátorem přehlídky s podtitulem

Zvon 2005

je Karel Císař, který se prý snažil, aby Bienále vystihlo nejdůležitější trendy v současném českém umění. K posílení tohoto dojmu byli přizváni i služebně starší výtvarníci, kteří reprezentují nějaký významný proud, jako třeba Ján Mančuška nebo RAFANI.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].