Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Modrá šance pro divočinu

O krůček blíž svému snu jsou zastánci „zábavního využití“ přírody v dnešním vojenském prostoru Boletice. „K ničemu jsme se ještě nezavázali, ale už neříkáme, že z Boletic neodejdeme,“ prohlásil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek poté, co jeho šéf Karel Kühnl navštívil Jihočeský kraj.

Komu se naskytla příležitost navštívit tento vojenský prostor, musí to vnímat jako drtivou zprávu. V této zemi totiž pravděpodobně neexistuje jiné srovnatelné místo, kde se zachovala tak nedotčená příroda. Díky tomu, že zde vojáci po desítky let cvičili, zůstal široký pruh lesa, jenž sloužil jako ochranný štít před zvědavci, bez vážnějších zásahů lidí. Odborníci z Biologické fakulty Jihočeské univerzity připomínají, že „z přírodovědeckého hlediska patří (Boletice) bez jakékoli pochybnosti k nejcennějším oblastem střední Evropy“. Náhodný návštěvník ale i bez slov expertů ztrácí dech při pohledu na husté neproniknutelné lesy, bažinaté planinky nebo když slyší divoký řev svobodných zvířat.

Kladně by se dal odchod vojáků brát jen tehdy, pokud by oblast byla okamžitě vyhlášena za přírodní rezervaci. Argumenty, že sjezdovky přilákají pracovní místa a umožní kraji „rozvoj“, příliš neplatí, neboť lyžaře tu nechtějí ani obyvatelé obcí kolem vojenského prostoru. Boletice ale příliš nadějné vyhlídky nemají. Pro odchod armády je i stínový ministr obrany ODS Petr Nečas a za lyžařský areál v místě lobbují jeho vlivní straničtí kolegové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].