Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Irák na dobré cestě k samostatnosti

Dva roky po svržení Saddáma a dva měsíce po svobodných volbách mají Iráčané svého prezidenta, premiéra i šéfa parlamentu.

Žádné zprávy jsou dobré zprávy. To sedne na adresu Iráku, země, jež zmizela z prvních stran novin, a to již před mediálně atraktivním skonem papeže. Svět je prostě takový – nevjede-li atentátník s autem plným výbušnin do davu lidí, jako by se v té zemi nic nedělo. Proto nevyvolala zvláštní pozornost ani série informací, které skutečně stojí za to: minulou neděli byl jmenován předseda iráckého parlamentu, v úterý prezident, ve čtvrtek předseda vlády. ČTK píše, že tak skončila politická krize, která trvá už dva měsíce od voleb. Ale jaká krize? Čekal snad někdo, že po čtvrtstoletí vlády Saddáma Husajna a předloňské válce půjde vše jak po másle? Vždyť i sestavování vlády Vladimíra Špidly trvalo do vyslovení důvěry dva měsíce. Podívejme se tedy na věcnou stránku tamního dění.

Fotografie: Džalál Talabání ještě v čase odboje. Foto Profimedia.cz /Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Džalál Talabání ještě v čase odboje. Foto Profimedia.cz /Corbis • Autor: Respekt

Dva roky po svržení Saddáma a dva měsíce po svobodných volbách mají Iráčané svého prezidenta, premiéra i šéfa parlamentu.

Žádné zprávy jsou dobré zprávy. To sedne na adresu Iráku, země, jež zmizela z prvních stran novin, a to již před mediálně atraktivním skonem papeže. Svět je prostě takový – nevjede-li atentátník s autem plným výbušnin do davu lidí, jako by se v té zemi nic nedělo. Proto nevyvolala zvláštní pozornost ani série informací, které skutečně stojí za to: minulou neděli byl jmenován předseda iráckého parlamentu, v úterý prezident, ve čtvrtek předseda vlády. ČTK píše, že tak skončila politická krize, která trvá už dva měsíce od voleb. Ale jaká krize? Čekal snad někdo, že po čtvrtstoletí vlády Saddáma Husajna a předloňské válce půjde vše jak po másle? Vždyť i sestavování vlády Vladimíra Špidly trvalo do vyslovení důvěry dva měsíce. Podívejme se tedy na věcnou stránku tamního dění.

Nyní Kurd, příště sunnita

Nejnápadnější na všech nominacích je etnicko-religiózní klíč. Byl samozřejmě předem dohodnutý, přesto může překvapit jeho důslednost. Předsedou parlamentu je sunnita Hášim Hasání, místopředsedy šíita Husajn Šaristání a Kurd Arif Tajfúr. Prezidentem se stane Kurd Džalál Talabání, viceprezidenty pak šíita Ádil Mahdí a sunnita Ghazím Javar. Na nejdůležitější post premiéra byl jmenován šíita Ibrahím Džaafarí. Též jeho vicepremiéry budou Kurd a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].