Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rudí czerti cítí šanci

Česko má za sebou bouřlivý týden, na jehož konci nestojí jen posílení vlivu komunistů a pokračující úpadek sociální demokracie, ale i naděje, že politické dusno již brzy skončí. Tu ke všeobecnému překvapení dodala z agonie probuzená Unie svobody – svým slibem, že se pokusí v následujících dnech dostrkat Grossův zmrzačený kabinet k demisi.

Fotografie: My to taky myslíme upřímně. (Bolševičtí vůdci Grebeníček a Filip.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: My to taky myslíme upřímně. (Bolševičtí vůdci Grebeníček a Filip.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Česko má za sebou bouřlivý týden, na jehož konci nestojí jen posílení vlivu komunistů a pokračující úpadek sociální demokracie, ale i naděje, že politické dusno již brzy skončí. Tu ke všeobecnému překvapení dodala z agonie probuzená Unie svobody – svým slibem, že se pokusí v následujících dnech dostrkat Grossův zmrzačený kabinet k demisi.

Nepodpořili, jen odmítli svrhnout

Dramatické dny přinesly několik zpráv o hlavních politických stranách. Hlavními hvězdami minulého týdne byli komunisté, hlavními poraženými sociální demokraté. Představitelé KSČM si posílení vlivu náležitě vychutnali, stejně jako před dvěma lety na Hradě při volbě prezidenta, kdy se poprvé po listopadu 89 dostali do hry. Ani repríza nebyla špatná: po kandidátovi na hlavu státu se o přízeň šéfa bolševiků ucházel samotný předseda vlády. A svými protichůdnými, nejasnými, pozvolna dávkovanými výroky dal Grebeníček premiérovi najevo, že KSČM nedává nic lacino. „Nemáme důvod držet ve funkci toho, kdo se údajně nehorázným způsobem zkompromitoval,“ prohlašoval ještě v úterý Grebeníček České televizi. Pak ale nasadil tvář bojovníka proti pravicovému nebezpečí – „nás zneklidňuje víc Modrá šance než chyby, kterých se dopustila vláda“ – a přidal několik obchodních návrhů, co by socialisty mohla rudá záchrana jejich kabinetu stát: personální výměny typu instalace Jana Kavana do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].