Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Vláda se sice rozpadá, její agenda ale zůstává. Jedním z nejdůležitějších bodů, který navíc přímo souvisí s důvody vládní krize, je návrh nového zákona o střetu zájmů. Mimochodem návrh, který by měl v ideálním případě problémům à la Šárka Grossová předcházet.

Fotografie: S dobrým zákonem by se ubránil pokušení i Gross. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: S dobrým zákonem by se ubránil pokušení i Gross. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Vláda se sice rozpadá, její agenda ale zůstává. Jedním z nejdůležitějších bodů, který navíc přímo souvisí s důvody vládní krize, je návrh nového zákona o střetu zájmů. Mimochodem návrh, který by měl v ideálním případě problémům à la Šárka Grossová předcházet.

Dnes platná norma vznikla jako poslanecký návrh a začala platit teprve minulý měsíc. Hned vyvolala rozruch. Jednomu křídlu kritiků vadí, jak zákon přísně a s okamžitou platností pročísl řady obecních zastupitelstev. Odejít z nich totiž musí všichni, kdo vedou firmu zřizovanou městem, včetně ředitelů škol a nemocnic. Veřejní činitelé také musí mj. oznámit, v čem podnikají nebo kde všude jsou vedeni jako zaměstnanci. Z druhého křídla kritiků znějí naopak výhrady kvůli nedůslednosti tohoto zákona: politik musí přiznat nemovitosti, nikoli ale stav svých kont. Nadále smí hlasovat o agendě, v níž je on samotný nebo jeho rodina ve střetu zájmů. Dále se také smí ucházet o veřejné zakázky.

Nyní vláda připravuje nový zákon, který tyto výhrady pomíjí a přichází s některými novinkami. Do třiceti dnů od zahájení nebo ukončení mandátu musejí politici podat veřejně dostupný přehled svých aktivit a příjmů. Tuto povinnost ale nemají mít příbuzní politika. Rozšiřuje se však okruh veřejných činitelů, kteří takovou povinnost mají. Jde jednoduše o všechny, kdo mohou disponovat veřejnými prostředky jak na úrovni samospráv, tak na úrovni státní správy,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].