Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Planetární šéf pro třetí tisíciletí

Fotografie: Annan: vítězové druhé války už nestačí. Foto Profimedia.az / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Annan: vítězové druhé války už nestačí. Foto Profimedia.az / AFP • Autor: Respekt

OSN nezvládá ani své vlastní řízení, ani nejbolavější problémy planety. To ale odráží jen dvě strany téže mince – potřeby reformy.

Organizace spojených národů se po 60 letech své existence v původní podobě přežila a potřebuje reformu. První reformní návrhy publikoval v prosinci reformní tým a s konkrétními plány na změnu je uveřejnil nyní i federální tajemník Kofi Annan.

Kromě korupce v souvislosti s dodávkami potravin do Iráku, do níž byl zapleten syn generálního tajemníka a nad nímž Kofi Annan přivíral oči, zůstávají na pověsti OSN i další skvrny, jako je sexuální zneužívání dětí modrými přilbami v Kongu, neakceschopnost vůči krveprolití v Dárfúru a samotná neochota nazvat toto cílené vraždění genocidou. Ostatně symbolem praktik kolem reformy OSN je samotná její budova v New Yorku. Stavba z roku 1950 je prolezlá azbestem, neodpovídá normám a potřebuje rekonstrukci, jejíž náklady se odhadují zhruba na 1 miliardu dolarů. Jenže návrh leží na stole už pět let a nic se neděje, neboť se nedostává peněz i politické vůle.

Paušální a prvoplánové skuhrání na „neschopnou OSN“ ovšem nemá velký smysl. Je totiž nutné dodat jinou věc. Univerzální organizace sdružující – s výjimkou Vatikánu – všech 191 států planety totiž odráží jejich často protichůdné zájmy. Stačí se podívat na výběrový klub, na Evropskou unii a její problémy s vlastními reformami. Je pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].