Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Peníze nejsou problém

Nelíbí se vám koupelna a chcete se umývat v luxusnější? Už vás nebaví otálet s koupí vozu, o kterém sníte? Nechcete pořád podřizovat exotiku své dovolené stavu svých úspor a peněženky? Tak vítejte ve světě bankovních půjček – zde takové problémy neexistují. Ale dřív než podlehnete sirénám, vyplatí se zeptat: Je to bezpečné?

Nelíbí se vám koupelna a chcete se umývat v luxusnější? Už vás nebaví otálet s koupí vozu, o kterém sníte? Nechcete pořád podřizovat exotiku své dovolené stavu svých úspor a peněženky? Tak vítejte ve světě bankovních půjček – zde takové problémy neexistují. Ale dřív než podlehnete sirénám, vyplatí se zeptat: Je to bezpečné?

V zemi kreditních karet

Lord Griffiths to teď řekl Britům natvrdo a jasně: neúnosně se zadlužujete a už to tak nejde dál! V posledním březnovém týdnu zveřejněná zpráva bývalého ředitele Britské národní banky je sice všeobecně pokládána za součást předvolebního boje, ale předkládá několik závažných čísel, která nikdo nepopírá: Celkové zadlužení domácností se v Británii vyšplhalo na víc než bilion liber (to je asi 43,5 bilionů korun). To znamená, že každý občan Británie včetně dětí dluží bankám 17 tisíc liber, což je zhruba průměr místního roční platu. 80 procent těchto dluhů je stále považováno za bezpečné, protože půjčky byly uzavřeny při fyzickém setkání bankovního úředníka s klientem a jsou jištěny nemovitostmi dlužníků. Ale stále více půjček se sjednává po telefonu, případně po internetu a jedinou „zárukou“ pro věřitele je kreditní karta. Přitom vlastnictví kreditní karty o majiteli a jeho finanční situaci neříká vůbec nic. V Británii ji má prakticky každý, pokud jich nemá rovnou několik. Spojené království je jedinou evropskou zemí, kde počet kreditních karet převyšuje počet obyvatel. Počet nezajištěných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].