Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Muž, před kterým se ukryl premiér

Fotografie: Ladislav Hlavatý: Přerostlo to můj ostych. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Ladislav Hlavatý: Přerostlo to můj ostych. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Profesor Ladislav Hlavatý z ČVUT organizoval petici akademiků za odchod premiéra z vlády. V následujících řádcích vypráví, jak ji vyrobil a co se stalo na Úřadu vlády.

Jak ke vzniku dopisu vlastně došlo?

Ono to uzrávalo postupně – sledoval jsem v novinách případ podnikání rodiny Grossových a čekal, jak to dopadne. Když se nakonec nic nestalo, uvědomil jsem si, že se tady angažovali novináři tím, že případ otevřeli, pak politici, když do toho vstoupil Miroslav Kalousek s křesťanskými demokraty, ale že tu chybí hlas veřejnosti.

Pochopitelně se mi do toho vůbec nechtělo, protože je to moc práce, také se zbytečně strkáte lidem na oči, ale jednou už to přerostlo můj přirozený ostych.

Co jste pak udělal?

Zavolal jsem několika kamarádům a bavili jsme se, co by se dalo udělat. Napadlo nás, že nejlepší by bylo sepsat otevřený dopis podepsaný lidmi z vysokých škol a Akademie věd. Napsal jsem nějaký text, nechal jsem si ho opřipomínkovat a pak jsem to začal rozesílat různým přátelům i lidem z akademické obce, které jsem našel na webu. Počítám, že jsem poslal několik stovek dopisů a přišlo mi zhruba sto šedesát odpovědí.

Byl jste spokojen?

Doufal jsem samozřejmě ve větší ohlas, ale není důležité, co jsem si myslel. Jen se mi potvrdilo, že akademická obec se obecně nerada angažuje ve veřejných věcech. Nepokryl jsem ale všechny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].