Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Unipetrol na hliněných nohou

Růst snů a pak pád roku – tak by se dal stručně charakterizovat letošní příběh akcií domácího petrochemického koncernu Unipetrol. V průběhu dvou měsíců vzrostly na dvojnásobek, aby spadly za pouhé čtyři dny na původní úroveň. Automaticky se nabízí otázka: Co se to vlastně stalo?

Fotografie: Falešná informace zvedla cenu a teď už zbývá jen se držet za hlavu. (Diskuse na www.akcie.cz.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Falešná informace zvedla cenu a teď už zbývá jen se držet za hlavu. (Diskuse na www.akcie.cz.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Růst snů a pak pád roku – tak by se dal stručně charakterizovat letošní příběh akcií domácího petrochemického koncernu Unipetrol. V průběhu dvou měsíců vzrostly na dvojnásobek, aby spadly za pouhé čtyři dny na původní úroveň. Automaticky se nabízí otázka: Co se to vlastně stalo?

Atlantik doporučuje

Byl to frmol. V pátek 11. března přesně ve 14.24 se na diskusním serveru www.akcie.cz objevila zpráva podepsaná zkratkou AFT: „AFT upgraduje cílový kurz UNI na 300 Kč.“ Překlad této věty pro laickou veřejnost zní: Jeden z největších obchodníků na kapitálovém trhu Atlantik finanční trhy doporučuje nakupovat, protože akcie Unipetrolu do roka vzrostou na tři sta korun.

Zpráva vyvolala náležitý ohlas: akcie Unipetrolu, které už beztak vystoupaly k rekordní hranici 213 korun za jednu, když ještě o pouhé dva měsíce dříve stály necelou polovinu, během dvaceti minut posílily na další historický rekord 224 korun. Diskutující investoři na webu nekrotili nadšení a předháněli se v tipech, na kolik ještě vylezou. „Kdo přišel s tímhle turbo vysavačem? To je hukot,“ pochvaloval si kdosi s přezdívkou Outsider. „To jsem ještě nezažil, všechno je pryč,“ kroutil hlavou další nad rychlostí, s jakou mizely akcie z nabídky.

Za další půlhodinu však přišla sprcha: vyšla další, tentokrát oficiální zpráva, podepsaná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].