Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Sto a jeden rok Kennana

Krátce po sobě zemřely dvě legendy americké zahraniční politiky z dob studené války – George Frost Kennan a Paul Nitze. Vystřídali se v čele nově zřízeného, ale o to důležitějšího odboru pro politické plánování Státního departmentu, který předkládal návrhy globální strategie USA.
Jakkoli se jejich přístupy k mezinárodním vztahům i doporučení americké vládě diametrálně lišily, lze je svým způsobem označit za spoluarchitekty čtyřicetiletého bipolárního konfliktu. George Kennan však jen po velmi krátkou část své kariéry stál v hlavním proudu americké zahraniční politiky. Zpravidla byl jejím kritikem. Kennan, jenž zemřel 18. března ve věku sto jedna let, měl zvláštní význam i pro Čechy, když z amerického velvyslanectví v Praze popsal marasmus druhé republiky i počátky okupace.

Fotografie: Rozdělit Evropu na sféry vlivu – a tento stav udržovat. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Rozdělit Evropu na sféry vlivu – a tento stav udržovat. Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Krátce po sobě zemřely dvě legendy americké zahraniční politiky z dob studené války – George Frost Kennan a Paul Nitze. Vystřídali se v čele nově zřízeného, ale o to důležitějšího odboru pro politické plánování Státního departmentu, který předkládal návrhy globální strategie USA.

Jakkoli se jejich přístupy k mezinárodním vztahům i doporučení americké vládě diametrálně lišily, lze je svým způsobem označit za spoluarchitekty čtyřicetiletého bipolárního konfliktu. George Kennan však jen po velmi krátkou část své kariéry stál v hlavním proudu americké zahraniční politiky. Zpravidla byl jejím kritikem. Kennan, jenž zemřel 18. března ve věku sto jedna let, měl zvláštní význam i pro Čechy, když z amerického velvyslanectví v Praze popsal marasmus druhé republiky i počátky okupace.

Kritický ke spolupráci s Moskvou

Kennan se záhy po studiích na Princetonské univerzitě začal specializovat na Rusko a své diplomatické ostruhy si vydobyl ve 30. letech na amerických zastupitelstvích v Rize a především v Moskvě. Tam získal hluboký odpor ke stalinskému režimu. V letech 1938–44 vystřídal diplomatické posty v Praze, Berlíně, Lisabonu a Londýně. Do Prahy přijel v den mnichovské konference a své analytické depeše o situaci ve druhé republice a v prvních měsících protektorátu později vydal v knize From Prague After Munich: Diplomatic Papers 1938–1940. Počátkem roku 1941, už z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].