Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Tento čtvrtek začíná úvodní pražská zastávka letošního ročníku filmového festivalu Febiofest – většina ze 400 filmů se bude tentokrát promítat na Smíchově v multikině Village Cinemas Anděl.
Febiofest si v posledních letech získal renomé jako festival, kterému nejde příliš o hvězdy na červených kobercích, ale především o co nejrozmanitější filmovou nabídku. Beznadějně vyprodané projekce dokazují, že diváci na to slyší.

Tento čtvrtek začíná úvodní pražská zastávka letošního ročníku filmového festivalu Febiofest – většina ze 400 filmů se bude tentokrát promítat na Smíchově v multikině Village Cinemas Anděl.

Febiofest si v posledních letech získal renomé jako festival, kterému nejde příliš o hvězdy na červených kobercích, ale především o co nejrozmanitější filmovou nabídku. Beznadějně vyprodané projekce dokazují, že diváci na to slyší. Hlavní letošní novinkou bude soutěž nezávislých filmů z celého světa, jinak je přehlídka rozdělena tradičně, především podle regionů (asijské, africké, latinskoamerické nebo balkánské panorama). Také stálé tematické sekce jako gay a lesbický film opět našly své místo, stejně jako profilové přehlídky děl jednotlivých tvůrců, ať už klasiků typu Carlose Saury a Istvána Szabó nebo ve zdejším prostředí méně známých režisérů, jakým je třeba Senegalec Ousman Sembene. Šedesáté výročí konce 2. světové války si diváci mohou připomenout sérií dokumentů, v Národním muzeu poběží tematická přehlídka Národní dějiny očima českých filmařů.

Hlavním mediálním partnerem Febiofestu je letos Česká televize, která bude jednak přinášet každý den krátké festivalové zprávy, ale především zařadila do vysílání pět zajímavých filmů. Za pozornost určitě stojí kanadské drama o příčinách ženského alkoholismu Žena, která pije (ČT 2, 1. 4., 22.05), nebo senegalsko-francouzský film Moolaadé (ČT 2, 8. 4., 22.10), který dostal jednu z hlavních cen na loňském festivalu v Cannes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].