Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Zázrak v Kolíně

Fotografie: Potkali se u Kolína... a stálo to tři a půl miliardy.  Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Potkali se u Kolína... a stálo to tři a půl miliardy.  Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Kolínem duněly fanfáry, řečnil ministr a šlehaly blesky fotoaparátů: zahájení provozu automobilky TPCA poslední únorové pondělí byla prostě událost. A jak by taky ne, když v podání čísel nám na kolínské rovince nevyrostla jen nějaká obyčejná továrna, ale přímo zázrak. Za tři a půl miliardy korun slíbených státních dotací se má díky kolínským automobilům zvýšit hrubý domácí produkt Česka nejméně o jedno procento, a protože automobilka bude drtivou většinu produkce exportovat, otočí to prý i zápornou obchodní bilanci do kladných čísel. Pro ty, kterým je to málo, nabízí agentura CzechInvest ještě další výhody: TPCA zvýší zaměstnanost a přispěje k rozvoji celého regionu za svým plotem.

Co tady děláte!

Čtrnáct dní po ministerské slávě vypadá obří průmyslová zóna několik kilometrů severně od Kolína jako bez života. Jen narvané zaměstnanecké parkoviště před továrnou dosvědčuje, že tady opravdu stojí podnik aspirující stát se po Škodovce a ČEZu třetí největší tuzemskou firmou s ročním obratem přes 70 miliard korun.

Stačí ale vystoupit v zóně z auta s fotoaparátem na krku a mocná důležitost haly za plotem je rázem jasná. „Co tady děláte?“ vyskakuje rozčileně z hlídkového vozu mladík v uniformě bezpečnostní služby s vysílačkou v ruce. „Tady se nesmí fotit,“ volá a vlastním tělem se vrhá do záběru. Odkudsi se bleskurychle zjevuje další dozorčí vozidlo s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].