Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vítejte v lepších časech

„Podpořte české zemědělce,“ křičí do mikrofonu před stanicí metra Anděl v Praze muž s bradkou, před nímž stojí několik beden s jablky. „Kdo se trefí, dostane jich plnou tašku,“ hřímá dál a vyzývá kolemjdoucí, aby se jablky trefovali do žluté popelnice stojící vedle něj na improvizovaném pódiu.

Fotografie: Jablka jdou do koše, ale čeští rolníci bohatnou. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jablka jdou do koše, ale čeští rolníci bohatnou. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

„Podpořte české zemědělce,“ křičí do mikrofonu před stanicí metra Anděl v Praze muž s bradkou, před nímž stojí několik beden s jablky. „Kdo se trefí, dostane jich plnou tašku,“ hřímá dál a vyzývá kolemjdoucí, aby se jablky trefovali do žluté popelnice stojící vedle něj na improvizovaném pódiu.

„Zemědělství je na tom stále špatně, drtí nás dovozy především levných jablek a zeleniny z Polska,“ říká již klidnějším hlasem prezident Agrární komory Jan Veleba na tiskové konferenci, která se koná v nedaleké pizzerii. „Čím dál víc plodin se přestává vyplácet dělat.“ Jenže právě předminulý týden oznámil Český statistický úřad, že zemědělci za minulý rok dosáhli rekordního devítimiliardového zisku.

Ať žije Unie

Důvod, proč zemědělci ukončili léta účetních ztrát (průměrně přes tři miliardy korun ročně), je zřejmý: Členství v Unii a její dotační pravidla – zatímco v roce 2003 tuzemští zemědělci získali na dotacích 14 miliard korun, loni o 12 miliard více, tedy 26 miliard.

Zemědělci sice připouštějí, že jsou dotace vyšší a i zisk je, současně však snad ze zvyku přidávají několik ale: „Jenže ty peníze nemáme. Byla obrovská nadúroda a jen v obilí na skladech je skoro deset miliard,“ stěžuje si Veleba, podle něhož je odhad statistiků přemrštěný. „Obilí prodáme se ztrátou, zisk bude maximálně poloviční.“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].