Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

Tým francouzských filmařů se předminulou zimu vypravil do čečenského hlavního města Groznyj, tajně oslovil pár místních rodin a několik týdnů kamerami sledoval jejich všední život. Vzniklo obdivuhodné svědectví ze zakázaného města, dokument Apokalypsa včera, co bude zítra?, který v premiéře nabídne ČT2 v úterý od 20.00.

vobrazek_513.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_513.jpeg • Autor: Respekt

Tým francouzských filmařů se předminulou zimu vypravil do čečenského hlavního města Groznyj, tajně oslovil pár místních rodin a několik týdnů kamerami sledoval jejich všední život. Vzniklo obdivuhodné svědectví ze zakázaného města, dokument Apokalypsa včera, co bude zítra?, který v premiéře nabídne ČT2 v úterý od 20.00.

„Být mezi Čečenci je v současnosti pro nezávislé novináře velmi obtížné,“ říká česká novinářka Petra Procházková, kterou ruské úřady vyhostily z Čečny před čtyřmi lety. Byla to právě ona, která pro ČT film vybrala, protože výjimečně zachycuje každodenní život obyčejných lidí v Grozném. Aby bylo možné zmapovat drsnou životní realitu, dramatické chvíle bolestných ztrát, ale třeba i jen obyčejnou návštěvu kadeřnictví, museli se filmaři ve městě pohybovat inkognito. „Film samozřejmě nepodává skutečnost nějak vyváženě po vzoru anglosaských dokumentů. Je to spíše emotivní podání, ale není to lež,“ dodává Procházková.

***

Když se kritici přou, máme před sebou obvykle zajímavé dílo hodné pozornosti. Určitě to platí pro francouzsko-italský film Čas znovu nalezený (ČT2, 24. 3., 21.45), který na konci milénia natočil chilský režisér Raúl Ruiz podle posledního dílu románu Marcela Prousta Hledání ztraceného času. Ocitáme se jakoby v Proustově hlavě v roce 1922 v okamžiku jeho předsmrtných halucinací a kaleidoskopických vzpomínek. Děj se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].