Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Fotografie: Jo a prodlužovačku s sebou. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Jo a prodlužovačku s sebou. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Asi kvůli našemu angažmá v petici za návrat zásuvek do pokojů pro žadatele o azyl (viz Respekt č. 7/2005) se stalo, že mne úředníci pozvali, abych se na nějaké naše „pobytové zařízení“ přijela podívat. A tak jsme s další spoluorganizátorkou petice Marií Kaplanovou navštívily první březnový týden Červený Újezd.

Ani dva úředníci ze Správy uprchlických zařízení, kteří nás doprovázeli, ani ředitelka azylového tábora nepůsobili dojmem lidí, kteří si libují ve vrchnostenské zvůli. Věnovali nám hodně času, hovořilo se volně a přátelsky. Sami obraceli naši pozornost na další problémy, na které život uprchlíků u nás naráží (třeba neúnosně nízké kapesné nezvýšené už 12 let) a několikrát přitom v hovoru zaznělo, že zásuvky jsou „jen zástupný problém“. Té formulaci nerozumím. Neměli jsme žádný katalog problémů, z něhož bychom si byli právě zásuvky vybrali s tím, že se na nich „vyřádíme“. O jejich likvidaci jsme se dozvěděli loni v létě a pro náš protest jsme získali tisícovku lidí ochotných se podepsat prostě proto, že v Česku jsme na zásuvky v našich obydlích všichni zvyklí a považujeme za ostudu, že uprchlíkům se upírají.

Muži v Červeném Újezdě už bydlí v pokojích bez zásuvek. Ubytování rodin připomíná běžné malé byty. V pokojích trůní televizory. Nyní se rodiny obávají chvíle, kdy budou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].