Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Jedinečnou možnost poveselit se o velikonočním večeru 28. března skýtá koncert proslulé německé industrialové kapely Einstürzende Neubauten (Řítící se novostavby), která v tomto svátečním čase zavítá do pražské Lucerny. Nebude to jen tak obyčejný koncert. Současnou evropskou šňůrou totiž berlínští Neubauten oslaví 25 let své existence.

Jedinečnou možnost poveselit se o velikonočním večeru 28. března skýtá koncert proslulé německé industrialové kapely Einstürzende Neubauten (Řítící se novostavby), která v tomto svátečním čase zavítá do pražské Lucerny. Nebude to jen tak obyčejný koncert. Současnou evropskou šňůrou totiž berlínští Neubauten oslaví 25 let své existence. Lze tedy předpokládat, že repertoár bude značně odlišný od posledního pražského vystoupení loni v březnu, kde zazněly především skladby z poslední desky Perpetuum mobile. Kapela patrně zavzpomíná na své temné kompozice ze začátku 80. let plné řevu rozbrušovaček a kulometného štěkotu kytar, které tak výstižně odrážely hrozivou situaci tehdy rozděleného Berlína (kapela tvořila v jeho šťastnější západní části). Uvidíme, jestli Zříceniny sáhnou až ke sbíječkám, kterými se v pochmurné době snažily prokopat k základům nebo k historickým ruinám budov pod koncertním sálem.

Hudba Neubauten silně odrážela dobové politické události až do počátku 90. let (například první válku v Zálivu), pak se postupně uklidňovala a poslední projekty, jako například zmíněná deska Perpetuum mobile, jsou již docela tiché. Ke slovu přicházejí propracované industriální nástroje jako například kompresory a velké plastové trubky obsluhované hudebníky se vzduchovými pistolemi. Bude také zajímavé pozorovat, zda tým kapely opět předvede velký tanec a po koncertě bude vypalovat právě odehrané představení na CD, aby ze zisků mohl financovat nahrávání dalšího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].