Často hledáte, jak…
Obálka vydání 11/2005
11/2005 • 13.–20. 3. 2005

2005/11

Scéna

Co se děje ve světě

Petr Šourek

Pod Akropolí se oslavovalo. Staví se tu nové muzeum od švýcarsko-amerického dekonstruktivisty Bernarda Tschumiho (na snímku) a důvodem k radosti byla skutečnost, že stavba s ročním zpožděním pokročila nad základy. Co na tom, že budova měla být hotová už před loňskou olympiádou, tohle zpoždění zdaleka není jedinou specialitou projektu. Pod Akropolí vzniká opravdu nejpostmodernější muzeum na světě – chybí mu totiž hlavní exponát.

Televize

Petr Třešňák

Smrt předáka čečenských separatistů Aslana Maschadova a nejistota, co bude dál, opět obrátila pozornost světové veřejnosti k tomuto neklidnému regionu. Jako na zavolanou Česká televize připravila do vysílání britský dokument Šamilova svatá válka (úterý 15. 3., ČT 2, 20.00). Název napovídá, že půjde o příběh nejslavnějšího z polních velitelů Šamila Basajeva, je to však pravda jen z malé části. Ústřední postavou je totiž legendární bojovník Imám Šamil, který před téměř dvěma sty lety jako první zvedl prapor svaté války proti Rusům a jenž se pro všechny své nástupce stal ikonou boje za nezávislost. Ambicí britských filmařů tak bylo představit čečenský separatismus v kontextu jeho historie a kořenů.

Filmy

Petr Třešňák

V českém filmu pevně zakořenil pojem „tragikomický“ – vše má být zároveň veselé i tragické, groteskní i existenciálně závažné. Podobnými slovy inzeruje svůj nejnovější počin i režisér Tomáš Vorel. Jeho film Skřítek, který má premiéru tento čtvrtek, je prý „pestrou kaskádou gagů, skečů a tragikomických situací“. Sledujeme v něm vesnickou rodinku, kterou si divák možná bude pamatovat z Vorlova staršího filmu Cesta z města – tentokrát se ovšem přestěhovala do maloměsta. Otec (Boleslav Polívka) tu vzplane láskou ke statné řeznici (Marika Procházková) a matka (Eva Holubová) dělá vše pro to, aby ho v rodině udržela. Jejich dcera (Anna Marhoulová) se špatně učí a má neustále problémy s třídním profesorem (Tomáš Hanák) a neduživý syn (Tomáš Vorel jr.) vytrvale vzdoruje otcovu přání, aby se stal řezníkem, vyznává totiž vegetariánství, marihuanu a anarchii. A k tomu všemu se tu stále motá jakýsi skřítek.

Hudba

Petr Třešňák

Rytmická část skupiny Living Colour chvíle zimního spánku svého mateřského projektu ráda využívá k jiným aktivitám: loni Praha viděla jejich zatím poslední počin s názvem Head Fake, letos bubeník Will Calhoun a basista Doug Wimbish už poněkolikáté přivážejí do Česka svou formaci Jungle Funk, v níž je doplňuje zpěvák a perkusista Winx. Trio vychází z funku, jazzu a world music, nejde však jen o lahůdku pro náročné. Energie, spontaneita a komunikace s publikem dělají z koncertů Jungle Funk akci vhodnou pro každého, kdo má rád opravdu živý hudební projev. Kapela zahraje v pražském Lucerna Music Baru v úterý 15. 3.

Tip

Petr Třešňák

Dva večery má tento týden v pražském Divadle Archa vyhrazeny americká avantgardní umělkyně Meredith Monk (61) se svým Vocal Ensemble.
Její rodina pochází z východoevropského židovského prostředí, Meredith světlo světa spatřila v peruánské Limě, ale její věhlas je bytostně spjatý s New Yorkem a jeho avantgardní atmosférou 60. let. Právě ona se stala průkopnicí nového trendu, v němž se umělec nemusí držet jen „svého kopyta“, ale volně proplouvá napříč múzickými obory. Meredith Monk točí filmy, tančí, pořádá performance, skládá hudbu a především – zpívá.

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Meso, neodcházej

Markéta Pilátová

Přijďte na wu-lung

Petra Červená

Muž, který nebyl teroristou

Jaromír Štětina

Být čečenským prezidentem je poměrně riskantní řemeslo. Prozatím tři prezidenti Čečenské republiky Ičkeria byli zabiti ruskou armádou či agenty Federální služby bezpečnosti: Džochar Dudajev, Zelimchan Jandarbijev a Aslan Maschadov. Všechny jsem jako novinář více či méně dobře osobně znal. Poslední z nich byl zavražděn 8. března, snad ve vesnici Tolstoj-Jurt, v nížinné části Čečenska severně od Grozného, pokud máme věřit oficiální zprávě Nikolaje Patruševa, šéfa FSB. Mimochodem v téže vesnici, kde Lev Nikolajevič Tolstoj v polovině 19. století napsal o čečenském odporu: „Nebyla to nenávist, nýbrž odmítnutí uznávat ty ruské psy za lidi, takový odpor, znechucení a ohromení nesmyslnou surovostí těch tvorů, že touha je zničit byla stejně přirozená jako touha ničit krysy, jedovaté pavouky a vlky, přirozená jako pud sebezáchovy.“

Klid za cenu smrádku

Marek Čejka

Jsme spojenci, ne poskoci

Josef Kašpar

S komunisty do Evropy

Josef Pazderka

Výsledky voleb do moldavského parlamentu vypadají jako nepovedený vtip: komunisté porazili s hesly o cestě do Evropské unie demokratickou opozici, podezřívanou z tichého spojenectví s Moskvou. Pohled do nitra Moldávie ovšem napovídá, že i takto krkolomná realita může být skutečná a že sázka na proevropské komunisty může nejchudší zemi v Evropě do Bruselu skutečně přivést. Na úplný optimismus je ale ještě brzy.