Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Tip

Nabídka kvalitních děl světového komiksu v Česku v poslední době viditelně stoupá, znalcům ani zvědavcům by rozhodně neměl uniknout opus britského klasika Alana Moora Strážci, který v zlověstně tajemných konturách líčí odvrácenou tvář a život superhrdinů. A nakladatelství Crew v těchto dnech vydává ještě jeden titul, který si nezaslouží zapadnout: třetí pokračování příběhů Neila Gaimana, Sandman, tentokrát s podtitulem Krajina snů.

vobrazek_428.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_428.jpeg • Autor: Respekt

Nabídka kvalitních děl světového komiksu v Česku v poslední době viditelně stoupá, znalcům ani zvědavcům by rozhodně neměl uniknout opus britského klasika Alana Moora Strážci, který v zlověstně tajemných konturách líčí odvrácenou tvář a život superhrdinů. A nakladatelství Crew v těchto dnech vydává ještě jeden titul, který si nezaslouží zapadnout: třetí pokračování příběhů Neila Gaimana, Sandman, tentokrát s podtitulem Krajina snů.

S tajemným pánem snů, který je starší než bohové, občas si říká Morfeus a ovládá fantazii, představy a snění, se tentokrát setkáme ve čtyřech kratších povídkách. V první se vydává zachránit múzu jménem Kalliopé, kterou vězní a zneužívá spisovatel toužící po úspěchu, v druhé nás nečekaně zavede mezi kočky, které kdysi vládly a věří, že budou-li o tom společně snít, dávné časy se vrátí. Třetí čtenáři ukáže, jaký obchod uzavřel s pánem snů autor nejsilnějších příběhů všech dob, William Shakespeare. (Děsivý čtvrtý příběh raději ponechme bez avíza.) I tentokrát Neil Gaiman v Sandmanovi bohatě čerpá z mytologie a temných zákoutí duše – jeho příběhy působí fantaskně, ale jejich smysl je v jádru odvozený od lidského života.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].