Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

České elity nemyslí evropsky

JACQUES RUPNIK patří k uznávaným znalcům politických poměrů ve střední Evropě. Narodil se roku 1950 v Praze, jeho rodiče byli Francouzi. Vystudoval historii a politologii na pařížské Sorbonně a na Harvardské univerzitě v USA. V letech 1973–82 pracoval jako redaktor BBC v Londýně, v současné době je profesorem politologie na College of Europe v Bruggách a ředitelem výzkumu na Fondation des Politiques v Paříži, kde žije. Je autorem řady studií a knih, jako např. Jiná Evropa, Balkán, Krajina po bitvě, Dějiny KSČ aj.

Fotografie: Jacques Rupnik. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Jacques Rupnik. Foto ČTK • Autor: Respekt

JACQUES RUPNIK patří k uznávaným znalcům politických poměrů ve střední Evropě. Narodil se roku 1950 v Praze, jeho rodiče byli Francouzi. Vystudoval historii a politologii na pařížské Sorbonně a na Harvardské univerzitě v USA. V letech 1973–82 pracoval jako redaktor BBC v Londýně, v současné době je profesorem politologie na College of Europe v Bruggách a ředitelem výzkumu na Fondation des Politiques v Paříži, kde žije. Je autorem řady studií a knih, jako např. Jiná Evropa, Balkán, Krajina po bitvě, Dějiny KSČ aj.

Jak vnímáte Grossovu aféru?

Když byl Stanislav Gross zvolen premiérem, často se mě lidé ve Francii a Belgii ptali, kdo to je, jakou má koncepci, a já musel bohužel odpovídat, o jeho koncepci nic nevím, o to nejde, je to šikovný manipulátor moci. Jeho aféra nám dává nahlédnout do pozadí zdejší politiky, neboť ukazuje, že on ani nevěděl, že pokud chce být premiérem, musí mít ve finančních věcech absolutní pořádek. Prý nebyl na post premiéra připraven. V normální zemi by to musel udělat mnohem dřív: když vstupoval do politiky.

Grossova krize nahrává i obecné představě, že takhle jsou zkorumpovaní v Čechách všichni politici, což diskredituje politiku jako takovou.

Ale ve Francii, kde žijete, se stalo něco podobného: ministr financí Hervé Gaymard, který vlastní pět bytů, si nechal státem platit bydlení za 14 tisíc eur.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].