Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Auta v oblacích vodních par

Fotografie: Svá auta už možná brzy nepoznáme. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Svá auta už možná brzy nepoznáme. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Na univerzitě v australském Queenslandu vynalezli podivnou houbu, která změní všemi milovaná osobní auta. Možná je ani nepoznáme – nebudou zlověstně vrčet, ale tiše za jízdy hvízdat a místo otravných plynů znečišťujících atmosféru z nich budou stoupat oblaka vodní páry. A ještě jedna maličkost: když s takovým autem nebudeme zrovna cestovat, zapojíme ho do zásuvky a ono dodá elektřinu do domácnosti. Celý ten zázrak bude mít na svědomí motor poháněný vodíkem, k němuž teď vědci z Queenslandu učinili podstatný krok.

Z vody nebo uhlí

Hlavní problémy jsou u vodíku jako energie budoucnosti zatím dva: jak si vodík opatřit a jak jej skladovat. Napřed k první otázce: Vodík je sice nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru, na Zemi se však jako z udělání téměř nevyskytuje v čisté podobě. Pokud tedy z něho chceme – reakcí s kyslíkem v palivových článcích – vyrábět elektřinu, musíme ho nejdříve uvolnit z některých jeho běžných sloučenin, například hydrokarbonátů (sloučenina s uhlíkem) nebo vody (s kyslíkem). Obě cesty mají své plusy a minusy: vodík získaný z vody je zcela ekologický, ale dražší, vodík z hydrokarbonátů je levnější, při této reakci ale vznikají skleníkové plyny.

Američané chtějí vodík získávat z větší části právě z hydrokarbonátů, především z uhlí. Energii k uskutečnění této reakce dodají rozhodující měrou běžné tepelné elektrárny. Výsledkem budou vodíkové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].