Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Odposlechy trhají rekord

Policie tento týden předloží prezidentu Václavu Klausovi analýzu prováděných odposlechů, kterou si u policie objednal před dvěma měsíci. Podle už publikovaných informací policejního prezidia analýza prokázala, že je vše v pořádku. V počtu nasazených odposlechů prý patříme v Evropě k průměru a odposlechy přinášejí policii závažné informace. Jenže policie použila statistická čísla, u kterých i laik – dostane-li tu možnost – po krátkém srovnání pochopí, že jsou neprůkazná a nedokazují vůbec nic.

Policie tento týden předloží prezidentu Václavu Klausovi analýzu prováděných odposlechů, kterou si u policie objednal před dvěma měsíci. Podle už publikovaných informací policejního prezidia analýza prokázala, že je vše v pořádku. V počtu nasazených odposlechů prý patříme v Evropě k průměru a odposlechy přinášejí policii závažné informace. Jenže policie použila statistická čísla, u kterých i laik – dostane-li tu možnost – po krátkém srovnání pochopí, že jsou neprůkazná a nedokazují vůbec nic.

Hra s čísly

„Zajímalo by mě, jestli institut odposlechů není v České republice zneužívaný,“ prohlásil prezident Václav Klaus letos koncem října. Řekl to poté, co zjistil, že policie zachytila jeden z jeho rozhovorů se srbským podnikatelem Ranko Pecičem, na něhož detektivové nasadili odposlech v rámci prověřování podvodů společnosti H-Systém. Prezident požádal ministra vnitra Františka Bublana, aby jeho znepokojení prošetřil. „Na analýze pracovaly dva měsíce stovky policistů, její výsledky mě uspokojují, prokázaly, že používání odposlechů je v pořádku,“ sdělil ministr těsně před Vánocemi. A šéf policie Jiří Kolář krátce nato zveřejnil základní čísla analýzy.

Podle policejního prezidenta patříme v Evropské unii mezi země, které používají odposlechy v menším počtu. „Na sto tisíc obyvatel je to šestnáct odposlechů. V Rakousku je jich devět, v Německu patnáct, ve Francii dvacet čtyři, ale třeba v Itálii a Holandsku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].