Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mimochodem

V zábavných časopisech se před koncem letošního roku objevovaly dva druhy astrologických věšteb. Část hvězdopravců tvrdila, že se příděl katastrof v minulých letech vyčerpal, a nadcházející časy proto budou spíš poklidné, jiní naopak z konstelací planet vyčetli, že se má lidstvo na co těšit, čímž nemysleli nic moc pěkného. I laik, který se ve hvězdách nevyzná, musí s politováním připustit, že ti druzí působí jako větší machři svého oboru – správně totiž předpokládají, že čím je společnost vyděšenější, tím víc ctí své věštce, zatímco v poklidných časech jejich živnost upadá.

Mediální prostor na celé planetě ovládlo poslední loňský týden postupné odkrývání děsivé spouště, již po sobě zanechaly vlny tsunami v pobřežních oblastech Indického oceánu. Zatím se nezdá, že by je někdo předvídal, i když se nejspíš brzy ozvou věštci i vědci, kteří budou tvrdit, že to věděli už dávno. Mnohem víc nás o své jasnozřivosti přesvědčila zvířata, která z ohrožených míst stačila včas uniknout. Lidé většinou prokázali opačný instinkt, když vyběhli živlu po prvním větším šplouchnutí zvědavě vstříc, aby se podívali, jakou novou atrakci se jim exotický ráj chystá nabídnout.

Poslední den v roce odvysílaly české televizní stanice skutečné zprávy o dvě hodiny dřív. V obvyklém čase pak už proběhly jen žertovné silvestrovské parodie s mystifikacemi a přeřeky, aby do přívalu rozpustilého veselí nepronikl žádný rušivý tón. Jenže obrazy z jihovýchodní Asie s hromadami mrtvol v troskách…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].