Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jsme v podobné situaci jako Kolumbus

Jan Palouš (55) vystudoval fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Po absolutoriu nastoupil do Astronomického ústavu Akademie věd, kde pracuje bez přerušení dodnes (v letech 1996–2004 tu byl ředitelem). Je uznávaným expertem v oboru tvorby hvězd a struktury mezihvězdné hmoty v galaxiích. Působí také jako profesor astronomie a astrofyziky na UK, přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě a na Fakultě humanitních studií. Je častým hostem mezinárodních konferencí a sympozií, v poslední době se podílí na přípravě kongresu Mezinárodní astronomické unie, který se bude letos konat v Praze. Jan Palouš je ženatý, má dvě dcery a syna.

Fotografie: Jan Palouš. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Palouš. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

JAN PALOUŠ (55) vystudoval fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Po absolutoriu nastoupil do Astronomického ústavu Akademie věd, kde pracuje bez přerušení dodnes (v letech 1996–2004 tu byl ředitelem). Je uznávaným expertem v oboru tvorby hvězd a struktury mezihvězdné hmoty v galaxiích. Působí také jako profesor astronomie a astrofyziky na UK, přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě a na Fakultě humanitních studií. Je častým hostem mezinárodních konferencí a sympozií, v poslední době se podílí na přípravě kongresu Mezinárodní astronomické unie, který se bude letos konat v Praze. Jan Palouš je ženatý, má dvě dcery a syna.

Na svých přednáškách tvrdíte, že astronomie nabízí člověku pohled na sebe sama z vnějšku. Co o nás říká?

Třeba to, že navzdory všem rozdílům máme všichni společnou historii a jsme všichni součástí stejného prostoru, který nás sjednocuje. Astronomie také dokázala odhalit, jak křehká je celá naše existence. Nejen nás lidí a naší planety, ale univerza vůbec. Od počátku určují jeho vlastnosti čtyři základní síly, které ve vesmíru působí – gravitační, elektromagnetická, slabá a silná jaderná interakce. Kdyby se vzájemný poměr těchto sil i jen nepatrně změnil, byl by vesmír k nepoznání: nevznikaly by atomy a molekuly, a tudíž ani hvězdy, planety a život.

A pak je tu ještě jedna věc. V posledních letech se s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].