Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dva cejni, poslušně hlásím!

Čeští poslanci se loni činili, pozadu nezůstala ani vláda s ministerstvy, a tak se jim podařilo vytvořit úctyhodný rekord: přijali totiž přesně 700 nových právních předpisů a vyhlášek, nejvíce v 12leté historii země a například o plných 200 více než loni.
Kromě nových zákonů poslanci ovšem opravovali svou předešlou práci. Během jediného roku tak například šestkrát vyspravili obchodní zákoník. Za 13 let jeho existence v něm provedli již neuvěřitelných 45 změn.

Fotografie: Že jsem nadbytečná? Hlavně to neříkejte v Bruselu! Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Že jsem nadbytečná? Hlavně to neříkejte v Bruselu! Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Čeští poslanci se loni činili, pozadu nezůstala ani vláda s ministerstvy, a tak se jim podařilo vytvořit úctyhodný rekord: přijali totiž přesně 700 nových právních předpisů a vyhlášek, nejvíce v 12leté historii země a například o plných 200 více než loni.

Kromě nových zákonů poslanci ovšem opravovali svou předešlou práci. Během jediného roku tak například šestkrát vyspravili obchodní zákoník. Za 13 let jeho existence v něm provedli již neuvěřitelných 45 změn.

Pstruh po vojensku

I po patnácti letech od pádu železné opony a po třech letech členství v NATO jako by se tato skutečnost v některých oblastech vůbec neprojevila. Tak máme v zemi pořád pět vojenských újezdů, na jejichž území jsou omezena práva občanů (jinak chráněná Listinou základních práv a svobod). Například oprávnění podnikat v těchto územních útvarech přiděluje podle zákona ministerstvo obrany. A jako by to nestačilo: armádní legislativci se nenápadně pokusili vojenské újezdy v našem právním řádu zakotvit ještě pevněji. Do mnoha nových předpisů se tak tato území dostávají jako zvláštní jednotky vedle obcí a krajů. Že česká ústava, podle níž se země člení jen na obce a kraje, žádný podobný termín nezná? No a co…

S tím je ovšem potřeba upevnit a trochu přerozdělit kompetence. A samozřejmě také následně „vy-spravit“ další zákony. Tak kupříkladu podle nového zákona o rybnících se ministerstvo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].