Často hledáte, jak…
Obálka vydání 9/2004
9/2004 • 22.–29. 2. 2004

2004/9

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Smolař z východu chce prachy

Radovan Holub

Případ plážového fotografa

Petr Třešňák

Americký dokumentární fotograf Elliot Erwitt, jehož výstavu nyní představuje pražská Leica Gallery, patří bezpochyby k nejvtipnějším tvůrcům žánru. Pamětníci předlistopadových časopisů s jejich koutky typu „smějeme se s fotografií“, v nichž se rádoby zábavné momentky snažily sugerovat, že svět kolem je hrozná legrace, mohou tuto informaci vnímat s nedůvěrou. U Erwitta ale nejsou obavy na místě. Slavný americký tvůrce by naopak mohl termín „laskavý humor“ v českém slovníku rehabilitovat.

Zemřel jako čestný muž

Jaromír Štětina

Živnostník mezi bouřliváky

Viktor Šlajchrt

K nezbytným ingrediencím opravdového uměleckého díla patří jistá dávka tajemství. Publikum si už staletí láme hlavu nad tím, co tak pobavilo Leonardovu Monu Lisu, obraz je nicméně o to slavnější. Také české umění, zvlášť ve své imaginativní linii, nám předhazuje různé poutavé záhady, jedna z nejpodivuhodnějších však obestírá dílo zdánlivě jednoduché a lidově prostomyslné. Z čeho pramení přímo magická přitažlivost obrázků Josefa Lady? Čím to, že jej za obzor veřejného zájmu neodsunula žádná z extremistických uměleckých koncepcí ani politických ideologií minulého století? Až na výjimky, k jakým náležela jeho poněkud sporná výprava k Prodané nevěstě z roku 1936, byl ve vzácné shodě milován publikem a hýčkán kritikou, a to za první i druhé republiky, za protektorátu i krátké poválečné mezihry, v éře stalinismu i v prvních letech destalinizace. Ač si v meziválečném období utahoval v desítkách kreslených vtipů z ruských bolševiků i českých komunistů, byl pro ně jeho odkaz svatý. Kolegové výtvarníci se zpočátku nenechali tak snadno odzbrojit, meziválečná avantgarda Ladu ponejvíce ignorovala, ovšem s respektem. Vždyť právě on dokonale zosobňoval její programový cíl – tvořit pro lid.

Zahraničí

Moratorium na děti

Daniel Anýž

Na začátku roku vztyčili na Univerzitním náměstí v centru Bukurešti sloupové hodiny, jejichž podstavec zdobí nápis „Bukurešť – Rumunsko – Evropa“. Pod ciferníky, které mají do čtyř stran ukazovat přesný čas, se na displeji skví ještě žlutá čísla, oznamující, kolik dní Rumunsko aktuálně dělí od plánovaného vstupu do Evropské unie v roce 2007. Zatímco digitální odečet funguje bezchybně, hodiny se neomylně po několika dnech porouchají a musí být opraveny. Sloup se tak stal nechtěným symbolem klopotné snahy země na její cestě do Unie.

Erdogan buší na dveře

Zbyněk Petráček

Na známce, jako Marie Terezie

Barbara Tóth

Haitští kanibalové vs. chiméry

Radim Klekner

Manévr muže, který se potápí

Maciej Ruczaj

Polský premiér Leszek Miller oznámil, že po vzoru německého kancléře Gerharda Schrödera rezignuje na post předsedy vládního Svazu demokratické levice (SLD) a bude se soustředit pouze na funkci předsedy vlády. Jeho krok je odpovědí na rozkoly ve straně a dramaticky klesající veřejnou podporu SLD. Během posledního roku podpora levice klesla ze 33 % na 12 %.
Představitelé opozice se nechali slyšet zhruba v tomto duchu – jestli je předsedou SLD Miller nebo někdo jiný, to je většině Poláků úplně jedno. Nakonec i v samotné SLD se šíří pochybnosti o tom, jestli to byl správný krok. Jak pro deník Gazeta Wyborcza uvedl její předák a šéf parlamentního výboru pro Evropu Józef Oleksy, tváří v tvář blížícím se červnovým volbám do štrasburského parlamentu je prý strana rozdělena na dva tábory. První si myslí, že by Miller měl zůstat v čele vlády až do tohoto hlasování, druzí soudí, že by měl co nejdříve složit i premiérskou funkci.

Domov

Na stíhačkovém nebi další skandál

Jaroslav Spurný

Šéf výběrové komise pro nadzvukové letouny Radek Novotný nastoupil do „společnosti spojené s firmou BAE Systems“, která se podílí na výrobě a prodeji gripenů. Na první pohled banální zpráva pražského listu Fleet Sheet způsobila v odborných kruzích neobyčejný poprask. A ten neutichl ani poté, co vyšlo najevo, že Radek Novotný nepřechází k BAE, nýbrž do Leteckých opraváren Malešice. I v tom případě jde totiž o mimořádně podezřelý přestup. Stručně řečeno – muž, který se zásadní měrou přičinil o vítězství stíhaček Gripen ve vládní soutěži, teď odchází pracovat k firmě, jež má být prostředníkem při dodávce vítězných letounů do Česka – za což ji čeká provize ve výši možná až miliardy korun. Skandály a nejasnostmi pronásledovaný kontrakt na stíhačky dostal další ránu.

Pod vlivem orchidejí

Jiří Sobota

Eurokomisař praštěný lopatou

Ondřej Kundra, Kateřina Šafaříková

Byl v tom jistý systém

Marek Pokorný

Byl to proces desetiletí, při němž padlo několik rekordů: během 160 jednacích dnů se v největší síni Městského soudu v Praze vystřídalo přes sedm set svědků, mezi nimiž byly i nejvyšší politické špičky. Sám obžalovací spis měl 120 tisíc stran v několika stech šanonech, za kterými se soudní senát ztrácel. A pro hlavního aktéra skončil také nejvyšším možným trestem – dvanáctiletým vězením.

Ať jdou ti lidé raději pryč

Hana Čápová