Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

V říjnu 2001 oceňoval Respekt razantní postup ústeckého soudce Jiřího Berky, když se na rozdíl od svých kolegů nezalekl žalob krachujícího železářského krále Zdeňka Zemka a poslal jednu z jeho firem do konkurzu. Dnes je Berka proslulý ze zcela jiného důvodu: už loni na jaře ho začala policie stíhat kvůli podezřelému konkurzu Union banky a od minulého týdne má na krku obvinění ze zločinného spolčení při konkurzech ZKL Klášterec a Stavební podnik Ralsko. Policie a státní zástupce mají za to, že Berka, jeho oblíbený správce Daniel Thonat a další společníci fungovali jako zločinecký gang, který zařizoval bankroty „na zakázku“. Proč? Někteří objednatelé chtěli jistotu, že do podniku přijde spřátelený správce, který se nebude šťourat v minulosti (to byl zřejmě případ Zbrojovky Brno), jiné podniky, jež Berka poslal do konkurzu, byly podle policie prostě rozkradeny. Odhad škody zatím zní na 100 milionů.

Příznačné je jedno: na podivné dění kolem Berkových konkurzů upozornilo až velké sousto, které si ukousl s Union bankou a Zbrojovkou. Zůstat u malých konkurzů, zřejmě by dál oblékal talár. Případ snad rozhýbe tuzemské politiky, aby změnili český konkurzní zákon: dnes správcům přiděluje příliš pravomocí a věřitelům příliš málo.

•••

Ministr financí prosadil kompletní výměnu vedení České konsolidační agentury – jednou z nových tváří v představenstvu má být analytik České spořitelny Mojmír Hampl (28). Od Sobotky je to zajímavý tah.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].