Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Tygr chce být svobodný

Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu se za 33 let své existence rozrostl z nenápadné akce organizované hrstkou nadšenců v gigantický světový podnik: letošních sedm set promítaných filmů navštívilo dohromady více než tři sta tisíc diváků. Je přitom pozoruhodné, že i v době, kdy našinec snadno nabude dojmu, že jediné zajímavé osobnosti uměleckého světa jsou televizní moderátoři nebo modelky, festival v ničem neustoupil z původního kréda – podporovat umění svobodné a nezávislé.

Fotografie: Umělecké filmy dnes spojuje především upřímnost výpovědi (foto z filmu Ve Zlaté dolině). Foto: Film Festival Rotterdam • Autor: Respekt
Fotografie: Umělecké filmy dnes spojuje především upřímnost výpovědi (foto z filmu Ve Zlaté dolině). Foto: Film Festival Rotterdam • Autor: Respekt

Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu se za 33 let své existence rozrostl z nenápadné akce organizované hrstkou nadšenců v gigantický světový podnik: letošních sedm set promítaných filmů navštívilo dohromady více než tři sta tisíc diváků. Je přitom pozoruhodné, že i v době, kdy našinec snadno nabude dojmu, že jediné zajímavé osobnosti uměleckého světa jsou televizní moderátoři nebo modelky, festival v ničem neustoupil z původního kréda – podporovat umění svobodné a nezávislé.

Nechceme závodit

Není v lidských silách vidět v Rotterdamu všechno a pokusit se zobecnit, kam vlastně současné filmové umění kráčí. Často formálně i obsahově zcela protichůdné výpovědi spojuje snad pouze upřímnost jako protipól veškeré tržní vykalkulovanosti. Umělecký film se stává čím dál marginálnějším: točí se sice mnohem více filmů než třeba v 60. letech, ale vyhrocené tvůrčí individuality jako třeba Fellini již dávno nestojí v hlavním proudu dění, podporovány největšími producentskými moguly. Tvůrci se tak musí spokojit s co nejnižšími náklady, takže jim samozřejmě silně pomáhá rozvoj nových digitálních technologií. Rotterdam byl už dávno před jejich expanzí místem, kde se uváděla díla umělců experimentujících s tímto médiem, a dnes v této tendenci pokračuje.

Z pestrého programu se logicky největší pozornosti těší mezinárodní soutěž určená speciálně pro debuty a druhé snímky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].