Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Putin má v hlavě dost jasno

Za čtyři týdny bude v Rusku po prezidentských volbách a Vladimír Putin bude opět prezidentem. Jiný výsledek blížícího se klání 14. března by byl více než překvapivý. Předminulý pátek se stala věc, která Putina zviditelnila coby jasný sloup, ke kterému se mohou Rusové upínat v nejisté době. Ráno zažila Moskva největší teroristický útok od října 2002 – přepadení divadla na Dubrovce. Výbuch v metru si vyžádal 39 mrtvých a desítky zraněných.

Za čtyři týdny bude v Rusku po prezidentských volbách a Vladimír Putin bude opět prezidentem. Jiný výsledek blížícího se klání 14. března by byl více než překvapivý. Předminulý pátek se stala věc, která Putina zviditelnila coby jasný sloup, ke kterému se mohou Rusové upínat v nejisté době. Ráno zažila Moskva největší teroristický útok od října 2002 – přepadení divadla na Dubrovce. Výbuch v metru si vyžádal 39 mrtvých a desítky zraněných.

V chaosu, tmě a dýmu trvalo dlouho, než se přeživší oběti a záchranáři zorientovali, a vyšetřovatelé nevyloučili verzi o náhodném výbuchu přepravované trhaviny. Nicméně Putin měl o iniciátorech jasno: „Nepotřebujeme žádné přímé důkazy. Víme, že odpovědnost za tento teroristický akt nese lídr čečenských rebelů Aslan Maschadov a jeho bandité.“ Dosud bylo zjištěno pouze tolik, že útočník držel zavazadlo s pěti kilogramy trhaviny asi půl metru nad zemí, ale jak potvrdil zástupce moskevského primátora Valerij Šancev, na místě nebyly nalezeny kovové úlomky, běžná součást náloží sebevražedných atentátníků.

Čečenští lídři útok odsoudili, vyjádřili soustrast rodinám obětí, ale zároveň ve své argumentaci vedli přímou linku mezi oběťmi války na Kavkaze a v Moskvě. „Bude-li zahájeno jednání, lze situaci vyřešit,“ řekl Maschadovův zmocněnec Achmad Zakajev. „Jinak počet nevinných obětí na obou stranách jen poroste.“ Podle něj za to ponesou odpovědnost ruští politici, což je ovšem názor, který v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].