Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Na osm let bez důkazů

Petr Hirják je podle svých kamarádů plachý a důvěřivý. V soudní síni sedával tiše a příliš se neprojevoval. Až do 29. ledna, kdy začal v návalu vzteku řvát: „Pusťte mě, jsem nevinný, hajzlové.“ Potom se na lavici obžalovaných schoulil do klubíčka. Vrchní soud toho dne potvrdil rozsudek Městského soudu v Praze: Petr Hirják je podle něj jedním z dvojice kyanidových vyděračů a za svůj čin si odsedí osm let.

Fotografie: Petr Hirják (vlevo) tvrdí, že je nevinen. Důkazy o opaku jsou chatrné. Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Hirják (vlevo) tvrdí, že je nevinen. Důkazy o opaku jsou chatrné. Foto: ČTK • Autor: Respekt

Petr Hirják je podle svých kamarádů plachý a důvěřivý. V soudní síni sedával tiše a příliš se neprojevoval. Až do 29. ledna, kdy začal v návalu vzteku řvát: „Pusťte mě, jsem nevinný, hajzlové.“ Potom se na lavici obžalovaných schoulil do klubíčka. Vrchní soud toho dne potvrdil rozsudek Městského soudu v Praze: Petr Hirják je podle něj jedním z dvojice kyanidových vyděračů a za svůj čin si odsedí osm let.

Kámen ze srdce

Vloni v květnu obcházel zemi strach – neznámý zločinec požadoval rovných tři sta milionů korun výměnou za to, že neotráví jídlo v nemocnicích nebo jídelnách. Peníze mu policie měla složit na konto, ze kterého by si je pak vybral pomocí karty vložené do jednoho vydání pražského deníku Metro. Že to myslí vážně, demonstroval pachatel lahvičkou zředěného kyanidového roztoku v nemocnici U Apolináře.

23. května spadl veřejnosti kámen ze srdce – v Pyšelích nedaleko Prahy komando v bleskurychlé akci zadrželo pachatele, třicetiletého otce tří dětí Patrika Jirsu. Policii k němu dovedla série školáckých chyb, jimiž se vyděrač prozradil – psát výhrůžný dopis vlastní rukou, zanechávat otisky prstů a telefonovat si s policisty z automatů je hloupost. 29. května pak přibyl ještě jeden důvod k radosti. Policie zatkla o rok staršího Petra Hirjáka a označila ho za strůjce a šéfa komplotu. Důkazy, které o vině tohoto muže přinesl nedávný soud,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].