Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Změnit ty režimy

Rámeček
Joshua Muravchik se narodil roku 1947 v New Yorku. Studoval na Georgetown University ve Washingtonu, dnes pracuje v American Enterprise Institute, je profesorem na Institute of World Politics. Hlavním předmětem jeho odborného zájmu je problematika demokracie a lidských práv, NATO, Blízký východ. Pravidelně publikuje v odborných časopisech pro mezinárodní vztahy, je autorem několika knih, z nichž u nás vyšla zatím studie „Nebe na zemi – vzestup a pád socialismu“ (2003).
Konec rámečku

Patříte k vlivné skupině amerických neokonzervativců. Co to slovo přesně znamená?
Tak byla kdysi hanlivě nazvána skupina intelektuálů, kteří si mysleli, že jsou liberálové v americkém slova smyslu, tedy nalevo od středu. Byli jsme všichni demokraté, nebyl mezi námi žádný republikán, ale rozdělila nás válka ve Vietnamu. My, které označili za neokonzervativce, jsme patřili mezi tradičnější liberály a byli jsme antikomunisty. Šlo vlastně o velice vágní a malou skupinu, která nikdy nebyla jednoznačně definována.

Fotografie: Joshua Muravchik. Foto: Tomáš Pojar • Autor: Respekt
Fotografie: Joshua Muravchik. Foto: Tomáš Pojar • Autor: Respekt

JOSHUA MORAVCHIK se narodil roku 1947 v New Yorku. Studoval na Georgetown University ve Washingtonu, dnes pracuje v American Enterprise Institute, je profesorem na Institute of World Politics. Hlavním předmětem jeho odborného zájmu je problematika demokracie a lidských práv, NATO, Blízký východ. Pravidelně publikuje v odborných časopisech pro mezinárodní vztahy, je autorem několika knih, z nichž u nás vyšla zatím studie „Nebe na zemi – vzestup a pád socialismu“ (2003).

Patříte k vlivné skupině amerických neokonzervativců. Co to slovo přesně znamená?

Tak byla kdysi hanlivě nazvána skupina intelektuálů, kteří si mysleli, že jsou liberálové v americkém slova smyslu, tedy nalevo od středu. Byli jsme všichni demokraté, nebyl mezi námi žádný republikán, ale rozdělila nás válka ve Vietnamu. My, které označili za neokonzervativce, jsme patřili mezi tradičnější liberály a byli jsme antikomunisty. Šlo vlastně o velice vágní a malou skupinu, která nikdy nebyla jednoznačně definována.

Kolik neokonzervativců tehdy bylo?

Sto, maximálně dvě stě. Během posledního roku se ale ve světovém tisku dočtete, jak kontrolují Ameriku. To je fascinující.

Nemůžete popřít, že vliv máte.

Je pravda, že ta malá skupinka komentátorů bez reálné moci přišla s řadou idejí, které se uchytily. Normální bývá, že myšlenky těch, kdo kritizují vládu, se do praxe…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].