Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vetřelci

„Je to barbarství, nic než barbarství. A zapamatujme si, že to povolil Ladislav Miko.“ Krajinný ekolog Antonín Buček mává ve své kanceláři na Mendelově univerzitě v Brně hořícím doutníkem a planou mu oči. Je vidět, že nedávno udělená výjimka, kterou ministerstvo životního prostředí povolilo kvůli lepšímu lyžování kácet unikátní prales v Národní přírodní rezervaci Praděd, ho docela slušně namíchla.

Fotografie: Copak vy si umíte představit, že by tu bylo pět vleků místo šesti? Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Copak vy si umíte představit, že by tu bylo pět vleků místo šesti? Foto: ČTK • Autor: Respekt

„Je to barbarství, nic než barbarství. A zapamatujme si, že to povolil Ladislav Miko.“ Krajinný ekolog Antonín Buček mává ve své kanceláři na Mendelově univerzitě v Brně hořícím doutníkem a planou mu oči. Je vidět, že nedávno udělená výjimka, kterou ministerstvo životního prostředí povolilo kvůli lepšímu lyžování kácet unikátní prales v Národní přírodní rezervaci Praděd, ho docela slušně namíchla.

Dva světy

Vzorně upravené sjezdovky zimního střediska Ovčárna hoblují osamělé postavy sjezdařů a mezi smrky mizí do hlubin lesa pár lidí na běžkách. Idyla. Přesto počet zimních rekreantů už osm let klesá. „Jeseníky nikdy nebudou Alpy, na Slovensku je levněji a Praděd už není výjimečný, protože i v nižších polohách se dnes zasněžuje,“ vyjmenovává příčiny povadnutí sjezdařského zájmu Martin Míček z ekologického hnutí Přátelé Jeseníků – Sojka. On a další ekologové se zlobí, že žádná z těchto skutečností nezabránila špičkám ministerstva životního prostředí povolit loni v prosinci opětovný provoz již tři roky odstavené turistické sjezdovky – a především vykácet kvůli lyžařům stromy v nejcennější partii severomoravského pohoří. Podle ekologa Bučka neexistuje v Jeseníkách cennější místo. „Původní zachovalé smrkové porosty tu bezprostředně hraničí s alpinskými společenstvy, s travami a bylinami. Je to unikátní jev, který prakticky nenajdete nikde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].