Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Reforma jde správným směrem

„Reforma daní obere rodiny o 13 000 korun“, „Změny DPH přinesou zdražení“ – tak zněly titulky hlavních deníků ke zprávě o rozsáhlých změnách daní, na nichž se překvapivě dohodla vládní koalice. Kdo by si teď nechtěl od srdce zaklít: zatracená vláda, zatracení socialisti! Zdraží, co můžou, dokonce i vodu, splašky, odpad a lístky do kina, a co vyberou, to přerozdělí.
Jenže to je jen kus pravdy. Daňový plán z Kolodějí je jedním z nejrozumnějších činů Špidlovy vlády. Má smysl, má logiku a má šanci projít. Návrh přináší i souběžné snížení daní, za což lze děkovat Slovensku a – nepíše se to lehce, zvlášť ne dlouholetým kritikům dnešního předsedy lidovců – Miroslavu Kalouskovi. Dobře, že se koalice rozhodla: vážným tématem příštích voleb budou poprvé v české historii daně.

Fotografie: Sleva na dítě, společné zdanění manželů, dva tisíce na ruku a levné pleny: díky, Kalousku. Foto: Bohdan Holomíček • Autor: Respekt
Fotografie: Sleva na dítě, společné zdanění manželů, dva tisíce na ruku a levné pleny: díky, Kalousku. Foto: Bohdan Holomíček • Autor: Respekt

„Reforma daní obere rodiny o 13 000 korun“, „Změny DPH přinesou zdražení“ – tak zněly titulky hlavních deníků ke zprávě o rozsáhlých změnách daní, na nichž se překvapivě dohodla vládní koalice. Kdo by si teď nechtěl od srdce zaklít: zatracená vláda, zatracení socialisti! Zdraží, co můžou, dokonce i vodu, splašky, odpad a lístky do kina, a co vyberou, to přerozdělí.

Jenže to je jen kus pravdy. Daňový plán z Kolodějí je jedním z nejrozumnějších činů Špidlovy vlády. Má smysl, má logiku a má šanci projít. Návrh přináší i souběžné snížení daní, za což lze děkovat Slovensku a – nepíše se to lehce, zvlášť ne dlouholetým kritikům dnešního předsedy lidovců – Miroslavu Kalouskovi. Dobře, že se koalice rozhodla: vážným tématem příštích voleb budou poprvé v české historii daně.

Když už daně

Když už daně musí být, ať se aspoň uvalují na neřesti, nikoli na ctnosti. Proto většina ekonomů raději kývne na nepřímé daně (DPH, spotřební daň z cigaret a alkoholu nebo v tuzemsku zatím neznámá ekologická daň z uhlí a elektřiny), tedy „čím víc spotřebujete, tím víc platíte“, než na přímé progresivní zdanění – „čím víc vyděláte, tím víc platíte“. Stejně uvažuje vláda: chce vybrat víc na DPH, ale ulevit lidem a podnikům na dani z příjmu.

Když už daně musí být, ať jsou aspoň přehledné a jednoduché. V Kolodějích chválabohu v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].