Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

S charitou proti nevěřícím

Charita je věc úctyhodná a bohulibá. Nicméně po 11. září 2001 americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zveřejnila, že celá pětina organizací islámské charity je údajně spojena s al-Káidou Usámy bin Ládina. V rámci tažení proti terorismu tak došlo i na ně. V síti dosud uvázlo 23 organizací, kterým byly zmrazeny účty a ocitly se na seznamu jednotlivců či hnutí podporujících terorismus.
Tažení proti islámským charitativním fondům začalo tam, kde by to málokdo čekal – na Balkáně. Islámské charitativní fondy tam začaly působit počátkem 90. let. Už v prosinci 2001 provedly mírové jednotky NATO spolu s mezinárodní policií OSN v kosovských městech Prištině a Djakovici razii v kanceláři americké humanitární organizace Global Relief Foundation (GRF). Vojáci tam zabavili dokumenty a vybavení a zadrželi několik lidí, které však museli zakrátko propustit. Vše nakonec odnesl šéf celé organizace Libanonec Nabíh Haddát, který řídil její aktivity z amerického státu Illinois. Imigrační soud loni v červnu prohlásil, že Haddátova charita byla ve spojení s organizací al-Káida, konkrétně s jejím agentem Wahídem el Hadhím, jenž organizoval útoky proti americkým ambasádám v Keni a Tanzanii v roce 1998. Ředitele i s celou rodinou poslal zpět do Libanonu, odkud se před lety do USA přistěhoval.

Fotografie: Má tu peníze bin Ládin? Větší riziko než banky ale představují charity. Foto profimedia.cz / corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Má tu peníze bin Ládin? Větší riziko než banky ale představují charity. Foto profimedia.cz / corbis • Autor: Respekt

Charita je věc úctyhodná a bohulibá. Nicméně po 11. září 2001 americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) zveřejnila, že celá pětina organizací islámské charity je údajně spojena s al-Káidou Usámy bin Ládina. V rámci tažení proti terorismu tak došlo i na ně. V síti dosud uvázlo 23 organizací, kterým byly zmrazeny účty a ocitly se na seznamu jednotlivců či hnutí podporujících terorismus.

Začalo se na Balkáně

Tažení proti islámským charitativním fondům začalo tam, kde by to málokdo čekal – na Balkáně. Islámské charitativní fondy tam začaly působit počátkem 90. let. Už v prosinci 2001 provedly mírové jednotky NATO spolu s mezinárodní policií OSN v kosovských městech Prištině a Djakovici razii v kanceláři americké humanitární organizace Global Relief Foundation (GRF). Vojáci tam zabavili dokumenty a vybavení a zadrželi několik lidí, které však museli zakrátko propustit. Vše nakonec odnesl šéf celé organizace Libanonec Nabíh Haddát, který řídil její aktivity z amerického státu Illinois. Imigrační soud loni v červnu prohlásil, že Haddátova charita byla ve spojení s organizací al-Káida, konkrétně s jejím agentem Wahídem el Hadhím, jenž organizoval útoky proti americkým ambasádám v Keni a Tanzanii v roce 1998. Ředitele i s celou rodinou poslal zpět do Libanonu, odkud se před lety do USA přistěhoval.

Dalších osm humanitárních organizací si vzali na paškál vyšetřovatelé v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].