Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Rodit doma? Proč ne

Následující texty pocházejí z dopisů a e-mailů, které čtenáři poslali do redakce po uveřejnění textu nazvaného Rodit doma? To raději smrt (Respekt č. 3/2004). Do debaty o domácích porodech se lze zapojit také v internetovém debatním fóru Respektu na adrese www.respekt.cz.

Rození je jednou ze sexuálních funkcí ženy, která jako taková nejlépe probíhá v soukromí. Americká porodní asistentka Ina May Gaskin ve své nové knize popisuje případy, kdy se po vstupu určitého člověka do místnosti nebo při nešetrném vyšetření již otevřené porodní cesty rodičky zatáhly. Je známé, že často doma zdárně začínající porod se vstupem do nemocniční vrátnice ustane. V takovém případě se mnohdy přistupuje k povzbuzení stahů pomocí umělých hormonů – stahy jsou pak velice silné a bolestivé, tak se použijí léky tišící bolest a může následovat celý řetězec zásahů, které sice valnou většinou skončí narozením zdravého dítěte, ale …

Porodníci rádi hovoří o náhlé nezbytnosti svých intervencí. Také jsou často slyšet názory žen, že kdyby nebyly rodily v nemocnici, jejich dítě by nebylo na světě, protože nakonec potřebovaly císařský řez, epidurál, oxytocin, kleště atd. Neuvědomují si přitom, že za jiných, pro klidný průběh porodu příznivých okolností by ke komplikacím mnohdy vůbec nemuselo dojít, a nemusely by tudíž být ani nikterak řešeny.

Zdravá rodička v zásadě potřebuje klid,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].