Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo chtěl zabít svědka Látera

Čtyři muži, kteří byli v poslední době zastřeleni v Litvínově a Mostě, mají dvě věci společné. Patří do okruhu lidí kolem nekorunovaného šéfa tamního polosvěta Martina Macháčka. Zabiti byli při útoku, lidmi, které napadli. Přesto tamní policie a radnice tvrdí, že organizované násilí v jejich regionu nijak nevybočuje z normálu. Neschopnost okresních strážců zákona stíhat šéfy, nejen najaté mlátičky, vede k tomu, že se z nich pomalu začínají stávat vážení občané. Útok na mosteckou diskotéku Neprakta ale přinesl i dílčí změny k lepšímu.

Fotografie: Martin Macháček (uprostřed): Zvu vás na harley party. • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Macháček (uprostřed): Zvu vás na harley party. • Autor: Respekt

Čtyři muži, kteří byli v poslední době zastřeleni v Litvínově a Mostě, mají dvě věci společné. Patří do okruhu lidí kolem nekorunovaného šéfa tamního polosvěta Martina Macháčka. Zabiti byli při útoku, lidmi, které napadli. Přesto tamní policie a radnice tvrdí, že organizované násilí v jejich regionu nijak nevybočuje z normálu. Neschopnost okresních strážců zákona stíhat šéfy, nejen najaté mlátičky, vede k tomu, že se z nich pomalu začínají stávat vážení občané. Útok na mosteckou diskotéku Neprakta ale přinesl i dílčí změny k lepšímu.

Na Silvestra nabito

Od samého začátku nikdo kromě samotných útočníků a jejich přátel nezpochybňoval fakt, že ochranka mostecké diskotéky Neprakta střílela v sebeobraně. Před přesilou by jinak neuchránila sebe ani lidi uvnitř podniku. Naopak pět z útočníků už kriminální policie obvinila z výtržnictví. Nepochybuje o tom, že měli baseballové pálky, nože a použili střelnou zbraň. O zbraních v jejich rukou se však kriminálka dozvěděla až od svědků, mostecká policie jim je v osudnou noc nezabavila. Nechala je v klidu odejít domů. „Vypadá to, jako by jim napomáhali – přestože byli na místě, nezasáhli, a pak nechali pachatele zničit stopy,“ kritizoval práci policie krátce po incidentu majitel diskotéky Josef Smolík. Inspekce ministra vnitra se však tímto vážným obviněním vůbec nezabývala. Podle jejího šéfa Mikuláše Tomina tak obtížný úkol…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].