Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Prospat zimní plískanice a nepohodu jako svišť nebo medvěd – to je tajné přání mnoha lidí. Zimní spánek čili hibernace ale není prostý nebezpečí. Vystavil by nás například značnému riziku osteoporózy čili řídnutí kostí. Zvířecí zimní spáči jí trpí stejně jako lidé upoutaní dlouhodobě na lůžko nebo kosmonauti pobývající ve stavu beztíže na oběžné dráze kolem Země. Mezi zimními spáči však najdeme i čestné výjimky. Americký medvěd černý zvaný též baribal se na jaře budí s pevnější kostrou, než s jakou se na podzim ukládal k pětiměsíčnímu spánku.

Americký biolog Seth Donahue z Michigan Technological University se pokusil přijít téhle záhadě na kloub. Podle něj se tajemství silných kostí baribalů skrývá za jejich zvláštním hospodařením se zplodinami látkové výměny. Baribalové jako jedni z mála zimních spáčů za celou zimu nemočí ani nekálejí.

„Nemají možnost zbavit se vápníku odbouraného z kostry a nezbývá jim nic jiného, než jej recyklovat a vrátit jej do kostí,“ vysvětluje Donahue.

Baribalové odolávají osteoporóze dokonce i ve vyšším věku a to znamená, že jsou v recyklaci vápníku skutečnými přeborníky. Seth Donahue se už pustil do výzkumu hormonů, které mají vápníkové hospodářství baribalů na starosti, a doufá, že mezi nimi najde inspiraci pro syntézu léku, který by chránil před osteoporózou především starší ženy po menopauze. Čísla zdravotnických statistik hovoří jasně – vážnou zlomeninu utrpí v důsledku osteoporózy každá padesátá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].