Často hledáte, jak…
Obálka vydání 52/2004
52/2004 • 19.–26. 12. 2004

2004/52

Zahraničí

Svět kolem

Zbyněk Petráček

Itálie se pře o jesličky

Josef Kašpar

Měly to být chvilky naplněné radostnou atmosférou, ale stala se z toho tahanice, která měla do plánované vánoční pohody daleko. Když před dvěma týdny učitelé základní školy v severoitalském Comu začali nacvičovat s dětmi pro letošní vánoční vystoupení koledy, sotva tušili, že se dostanou na přední stránky celostátních deníků. Na nečekanou popularitu si vedení ústavu zadělalo, když se s ohledem na to, že školu navštěvují i muslimští žáci, rozhodlo staré písně upravit a slovo Ježíšek nahradit slovíčkem „ctnost“. Trochu udivené děti se o tom přirozeně zmínily doma a během dvou dní byl oheň na střeše.

Jadrný námořník rumunský

Daniel Anýž

Fico proti všem

Josef Greš

Neprůstřelné status quo

Ukrajina: čas kompromisů

Ankara zamířila k Bruselu

Kateřina Šafaříková

Evropská unie otevřela své brány Turecku. Po přijetí postkomunistických zemí střední a východní Evropy je to další zásadní krok v dějinách sjednocujícího se kontinentu, který změní jeho tvář. Unie se rozšíří o sedmdesátimilionový muslimský stát s hrdou a mladou populací a její hranice se dotknou Iráku.
Ale nepředbíhejme. Členství Turecka v EU ještě není jisté. Turci si z evropské schůzky přivezli datum, kdy začnou vyjednávat o svém vstupu do Unie, zástupy těch, kteří by jim nejradši dveře klubu zase přibouchli, tím ale neprořídly.

Domov

Útok na Dvojčata české vědy

Hana Čápová, Jana Neumannová

Kdo chce vystoupit z Unie

Tomáš Němeček

Zní to jako hlavolam ze zábavného kvízu: co mají společného Velká Británie, Dánsko, Polsko a Česká republika? Odpověď už příliš zábavná není. Od této čtyřky analytici i politici z ostatních zemí Evropy očekávají, že zamítne nový základní kámen Evropské unie, její první ústavu. Nikdo přesně neví, co by následovalo. Pokud však pracně vyjednanou konstituci vetuje méně než pět států, reálně jim hrozí dosud nevídaná odpověď ostatních – vyloučení z EU.
„Když ústavu zamítne jedna malá země, stane se izolovaným páriou. Bude čelit ekonomickým i politickým sankcím, “ říká stínový ministr zahraničí Jan Zahradil z ODS. I s tímto vědomím však jeho strana na nedávném kongresu jasně doporučila Čechům říci v referendu NE.

Češi jsou čím dál štědřejší

Silvie Lauder

Vedle předvánočních zpráv o rostoucích cenách dárků, které si zdejší rodiny nadělují pod stromeček, se trochu ztratila jedna podstatná informace: že totiž čeští občané jsou rok od roku štědřejší nejen sami k sobě a ke svým blízkým.

Šťastné Vánoce ztracených manželů

Eliška Bártová

Letošní Vánoce zastihnou Zlatu a Petra Škárkovy daleko ode dna, na kterém se topili ještě docela nedávno. Manželé, kterým stát před časem jen kvůli chudobě odebral všechny čtyři děti, dokázali zničující úder přestát a po měsících na ulici jsou opět tu – odhodláni bojovat s úřednickou zvůlí a získat své potomky zpět. Rána je ale stále živá. A pro každého, kdo ji utržil, je vyčerpávající už jen každodenní snaha udržet se nad hladinou.

Stručný průvodce tímto rokem

Jana Neumannová

Neplatiči do mlýnku na maso

Jan Kovalík

Komentáře