Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Itálie se pře o jesličky

Měly to být chvilky naplněné radostnou atmosférou, ale stala se z toho tahanice, která měla do plánované vánoční pohody daleko. Když před dvěma týdny učitelé základní školy v severoitalském Comu začali nacvičovat s dětmi pro letošní vánoční vystoupení koledy, sotva tušili, že se dostanou na přední stránky celostátních deníků. Na nečekanou popularitu si vedení ústavu zadělalo, když se s ohledem na to, že školu navštěvují i muslimští žáci, rozhodlo staré písně upravit a slovo Ježíšek nahradit slovíčkem „ctnost“. Trochu udivené děti se o tom přirozeně zmínily doma a během dvou dní byl oheň na střeše.

Měly to být chvilky naplněné radostnou atmosférou, ale stala se z toho tahanice, která měla do plánované vánoční pohody daleko. Když před dvěma týdny učitelé základní školy v severoitalském Comu začali nacvičovat s dětmi pro letošní vánoční vystoupení koledy, sotva tušili, že se dostanou na přední stránky celostátních deníků. Na nečekanou popularitu si vedení ústavu zadělalo, když se s ohledem na to, že školu navštěvují i muslimští žáci, rozhodlo staré písně upravit a slovo Ježíšek nahradit slovíčkem „ctnost“. Trochu udivené děti se o tom přirozeně zmínily doma a během dvou dní byl oheň na střeše.

„Je to ostuda,“ zhrozil se místní okresní rada Ligy severu Nicola Molteni, když se o příhodě dozvěděl. „Žijeme v zemi s hlubokou křesťanskou tradicí a zamlčování téhle skutečnosti je skandální. Vlastně se jedná o rasismus naruby,“ rozčiloval se. Vedení školy se ale bránilo: pětina našich žáků pochází z imigrantských rodin a my prostě nikoho nechceme do ničeho nutit. Poslance Ligy severu a pravicové Národní aliance však taková argumentace neuchlácholila a udělali z věci politikum. Ministerstvo školství na jejich plamenné parlamentní projevy zareagovalo bleskovým průzkumem situace, který odhalil, že od koled či tradičního stavění jesliček z podobných důvodů letos upustila celá řada škol. Pravděpodobně nejdále přitom zašlo vedení ústavu v Trevisu (oblast Benátsko), které se kvůli početné muslimské komunitě rozhodlo porušit letitou zvyklost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].