Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ankara zamířila k Bruselu

Evropská unie otevřela své brány Turecku. Po přijetí postkomunistických zemí střední a východní Evropy je to další zásadní krok v dějinách sjednocujícího se kontinentu, který změní jeho tvář. Unie se rozšíří o sedmdesátimilionový muslimský stát s hrdou a mladou populací a její hranice se dotknou Iráku.
Ale nepředbíhejme. Členství Turecka v EU ještě není jisté. Turci si z evropské schůzky přivezli datum, kdy začnou vyjednávat o svém vstupu do Unie, zástupy těch, kteří by jim nejradši dveře klubu zase přibouchli, tím ale neprořídly.

Fotografie: Atrakce v Istanbulu, kdysi metropoli evropského východu – Evropa nás bere mezi sebe. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Atrakce v Istanbulu, kdysi metropoli evropského východu – Evropa nás bere mezi sebe. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Evropská unie otevřela své brány Turecku. Po přijetí postkomunistických zemí střední a východní Evropy je to další zásadní krok v dějinách sjednocujícího se kontinentu, který změní jeho tvář. Unie se rozšíří o sedmdesátimilionový muslimský stát s hrdou a mladou populací a její hranice se dotknou Iráku.

Ale nepředbíhejme. Členství Turecka v EU ještě není jisté. Turci si z evropské schůzky přivezli datum, kdy začnou vyjednávat o svém vstupu do Unie, zástupy těch, kteří by jim nejradši dveře klubu zase přibouchli, tím ale neprořídly.

Musíte nás uznat, to uznejte

Už dopředu bylo víceméně jasné, že Turecko tentokrát pozvánku do Unie dostane, protože státy, které dlouho odmítaly byť jen dát Turkům šanci pokusit se o evropské členství – především Rakousko a Dánsko –, byly ve výrazné menšině a postupně si to uvědomily. I rakouský kancléř Wolfgang Schüssel, který se stal neoficiálním mluvčím tábora NE Turecku, ještě před začátkem summitu ustoupil ze svého požadavku, aby zemi bylo namísto plnoprávného členství nabídnuto jen jakési „privilegované partnerství“ – stručně řečeno ekonomická integrace bez podílu na politických akcích bloku. Už ve čtvrtek v noci, první den bruselské schůzky, proto Unie Turkům nabídla začátek vstupních rozhovorů.

Jako datum byl stanoven 3. říjen 2005 v době britského předsednictví. První říjnové pondělí pak navrhl Tony…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].