Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vzhůru do země bez drog

Jako blesk z čistého nebe zapůsobila minulý týden na odbornou veřejnost zpráva o nečekaném odvolání šéfa vládní rady pro koordinaci protidrogové politiky Josefa Radimeckého. „Pan Radimecký není po šesti letech ve funkci schopen přinášet inovační návrhy,“ znělo oficiální odůvodnění premiéra Stanislava Grosse. Vláda se přitom experta zbavuje ani ne měsíc po zveřejnění zprávy Evropské unie, která Česko za protidrogovou politiku chválí, a přesně týden před schvalováním Radimeckého strategie boje proti drogám na dalších pět let. Strategii pro boj s fenoménem, který se týká nás všech.

Fotografie: Radimecký: Neslyšel trávu růst. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Radimecký: Neslyšel trávu růst. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

Jako blesk z čistého nebe zapůsobila minulý týden na odbornou veřejnost zpráva o nečekaném odvolání šéfa vládní rady pro koordinaci protidrogové politiky Josefa Radimeckého. „Pan Radimecký není po šesti letech ve funkci schopen přinášet inovační návrhy,“ znělo oficiální odůvodnění premiéra Stanislava Grosse. Vláda se přitom experta zbavuje ani ne měsíc po zveřejnění zprávy Evropské unie, která Česko za protidrogovou politiku chválí, a přesně týden před schvalováním Radimeckého strategie boje proti drogám na dalších pět let. Strategii pro boj s fenoménem, který se týká nás všech.

Hlavu na talíři

„Česká republika je v Evropské unii nováčkem, přitom na ni ale udělala dojem svou protidrogovou politikou. Chceme ji proto propagovat, aby se od vás mohly učit jiné země,“ řekl nedávno v Praze novinářům Emmanuel Reinert z francouzské protidrogové organizace The Senlis Council. Jako řada jiných zástupců nevládních organizací tak vzdal hold stylu boje proti drogám, který v Česku i na mezinárodní scéně ztělesňoval Radimecký se svým týmem. Jeho koncepce stála na vstřícnosti. Snažila se poskytovat lidem o drogách co nejvíce informací, nabízet narkomanům pomocnou ruku v odborných centrech, a zmenšovat tak co nejvíce riziko, kterým jejich závislost ohrožuje je samotné i okolí: šíření žloutenky, AIDS a kriminality s drogami spojené. Mnoha těžce závislým heroinistům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].