Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Úkol pro cara

Sedmý prosinec je zapsán do americké historie jako datum útoku na Pearl Harbor. Od letošního roku bude vnímán i jako den, kdy Kongres schválil konsolidaci tajných služeb pod jednoho šéfa – podle médií cara.
Schválení reformy je přímým důsledkem práce komise pro vyšetření okolností, které umožnily teroristické útoky 11. září 2001, a tlaku rodin pozůstalých, jejichž blízcí zahynuli v sutinách Světového obchodního centra v New Yorku. Tři roky staré útoky zůstávají velkým traumatem a nikdo nechce, aby podobný šok musela Amerika absolvovat ještě jednou. I proto byl tlak na reformu tajných služeb mezi veřejností tak silný.

Fotografie: CIA nezanikne, její logo zůstane zachováno, ale informovat bude „zpravodajského cara“, ne přímo prezidenta. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: CIA nezanikne, její logo zůstane zachováno, ale informovat bude „zpravodajského cara“, ne přímo prezidenta. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Sedmý prosinec je zapsán do americké historie jako datum útoku na Pearl Harbor. Od letošního roku bude vnímán i jako den, kdy Kongres schválil konsolidaci tajných služeb pod jednoho šéfa – podle médií cara.

Schválení reformy je přímým důsledkem práce komise pro vyšetření okolností, které umožnily teroristické útoky 11. září 2001, a tlaku rodin pozůstalých, jejichž blízcí zahynuli v sutinách Světového obchodního centra v New Yorku. Tři roky staré útoky zůstávají velkým traumatem a nikdo nechce, aby podobný šok musela Amerika absolvovat ještě jednou. I proto byl tlak na reformu tajných služeb mezi veřejností tak silný.

Když promluvil Myers

Schválení reformy ovšem neprobíhalo tak lehce, jak by se podle výsledků mohlo zdát (Sněmovna reprezentantů schválila zákon v poměru 336:75 a Senát 89:2). Zákon v Kongresu předložili v létě dva středoví senátoři, republikánka Susan Collinsová a známý demokrat Joe Lieberman. V průběhu prezidentské kampaně reformu tajných služeb podporovali jak prezident Bush, tak senátor Kerry, přesto se zákon do kongresových voleb schválit nestihl. Mandát kongresmanů však vyprší až zahájením práce nové Sněmovny, a tak se legislativci museli do Washingtonu vrátit i po podzimních volbách.

Senát návrh přijal už před měsícem, ale předseda Sněmovny Dennis Hassert stáhl reformu z pořadu listopadového zasedání. V republikánském klubu se proti návrhu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].