Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Muži z radnice jdou k soudu

Dva politicky citlivé případy se blíží k uzavření. V obou se šetří podivné hospodaření ve velkém městě a v obou je stíhaný významný politik opoziční ODS. Tím prvním je chomutovský senátor (a dříve starosta) Alexandr Novák, podezřelý z úplatku při prodeji obecních akcií, tím druhým bývalý kladenský primátor Milan Volf, jehož v březnu policie odvedla přímo z radnice a strávil 14 dní ve vazbě s obviněním za nezákonné financování kladenského hokeje a obcházení veřejných zakázek. A tentokrát existuje naděje, že případy neskončí do ztracena, ale u soudu.

Fotografie: Exprimátor Kladna Volf: A ještě máme aquapark! Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Exprimátor Kladna Volf: A ještě máme aquapark! Foto ČTK • Autor: Respekt

Dva politicky citlivé případy se blíží k uzavření. V obou se šetří podivné hospodaření ve velkém městě a v obou je stíhaný významný politik opoziční ODS. Tím prvním je chomutovský senátor (a dříve starosta) Alexandr Novák, podezřelý z úplatku při prodeji obecních akcií, tím druhým bývalý kladenský primátor Milan Volf, jehož v březnu policie odvedla přímo z radnice a strávil 14 dní ve vazbě s obviněním za nezákonné financování kladenského hokeje a obcházení veřejných zakázek. A tentokrát existuje naděje, že případy neskončí do ztracena, ale u soudu.

Akcie, hokej, audi

Novákův příběh se začal psát v roce 1999, kdy byl ještě v Chomutově starostou. Města na severu Čech tehdy prodávala akcie dvou energetických firem, jež kdysi získala od státu – Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské. O akcie se strhla bitva, města založila sdružení ke společnému vyjednávání o ceně a akcie prodala po více než šesti tisících korunách za kus. Členem sdružení byl zpočátku i Chomutov, později však vystoupil a za akcie utržil podstatně méně, po 4700 korunách za kus. Při počtu 67 tisíc akcií sice město získalo 317 milionů korun, ale kdyby zůstalo ve sdružení, pravděpodobně by mohlo dostat až o sto milionů více.

O rok později požádal jeden sociálnědemokratický zastupitel policii, ať nápadně nevýhodný obchod prošetří. Současně přišla informace z Rakouska: banka, u níž měl Novák…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].