Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

S rostoucími cenami ropy se znovu více diskutuje o alternativních palivech. Ve Washingtonu D.C. a v Berlíně prodávají na benzinových stanicích vodík, a to jak v plynné, tak kapalné formě. Zatím na něj jezdí ve Washingtonu šest automobilů z produkce General Motors a v Berlíně několik vodíkových BMW. Hybridní automobily si našly už cestu i na náš trh, kombinace elektrického pohonu a benzinového spalovacího motoru je „přátelštější“ k životnímu prostředí.

S revolučním nápadem přichází francouzská společnost MDI – automobil na stlačený vzduch. Nejenže takové auto nepotřebuje příliš náročné chlazení, ale je ekologicky naprosto čisté. Výrobce uvádí, že na plnou nádrž obsahující 90 kubických metrů vzduchu (samozřejmě, že stlačeného do malého objemu) ujede tento automobil zhruba 200–300 km při rychlosti 110 km/h. Potom je nutné znovu natankovat. Ovšem doba tankování je delší než čas na kávu – zatím trvá 4 hodiny.

O ekologické výhodnosti vodíkového pohonu, hybridních motorů s částečným pohonem na elektřinu, anebo aut na stlačený vzduch není pochyb. Je jen otázkou jak vodík získávat, jak se získává elektrická energie a jakým způsobem lze získat stlačený vzduch. Ekologický pohon je sice nádherná věc, ale končí u elektřiny a tu je třeba někde vyrobit. Navíc při každé změně typu energie – tedy například stlačení vzduchu, nebo produkci vodíku – se energie spotřebovává. A přechod z jednoho typu energie na druhý není beze ztrát. Takže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].