Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Lekce Bhópál

Čtyřicetiletá hinduistka Vinita a o generaci starší muslimka Tahira mají jedno společné: čekání na spravedlnost, která nepřichází. Celé jejich trápení vzniklo kvůli několika nešťastným hodinám během třetí prosincové noci před dvaceti lety, kdy se jen ocitly v nesprávný čas na nesprávném místě. Prostě bydlely příliš blízko chemičky, která v tichosti vypustila do okolí několik tun smrtícího plynu. Obě ženy vyprávějí, jak se pak hlukem probudily do šílené noci plné prchajících, křičících a také umírajících lidí. Ony samy přežily a teď, týden co týden, docházejí na malou kliniku v labyrintu ulic indického Bhópálu, aby si odnesly léky na zmírnění bolestí, jichž už se do konce života nezbaví.
Osud Tahiry a Vinity se tak trochu týká všech lidí žijících v náručí dnešního pokroku. Dvacet let stará událost v Bhópálu byla největší průmyslovou havárií v dějinách, a proto stojí za to se z ní nějak poučit. Otázka zní, jak se to povedlo.

Fotografie: Byla to nadějná investice, teď je nadějné, že už se nic takového znovu neobjeví. (Krátce po havárii opouští lidé Bhópál.). Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Byla to nadějná investice, teď je nadějné, že už se nic takového znovu neobjeví. (Krátce po havárii opouští lidé Bhópál.). Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Čtyřicetiletá hinduistka Vinita a o generaci starší muslimka Tahira mají jedno společné: čekání na spravedlnost, která nepřichází. Celé jejich trápení vzniklo kvůli několika nešťastným hodinám během třetí prosincové noci před dvaceti lety, kdy se jen ocitly v nesprávný čas na nesprávném místě. Prostě bydlely příliš blízko chemičky, která v tichosti vypustila do okolí několik tun smrtícího plynu. Obě ženy vyprávějí, jak se pak hlukem probudily do šílené noci plné prchajících, křičících a také umírajících lidí. Ony samy přežily a teď, týden co týden, docházejí na malou kliniku v labyrintu ulic indického Bhópálu, aby si odnesly léky na zmírnění bolestí, jichž už se do konce života nezbaví.

Osud Tahiry a Vinity se tak trochu týká všech lidí žijících v náručí dnešního pokroku. Dvacet let stará událost v Bhópálu byla největší průmyslovou havárií v dějinách, a proto stojí za to se z ní nějak poučit. Otázka zní, jak se to povedlo.

Té noci nikdo nespal

Příjezd do Bhópálu není zrovna povzbudivý. Opuštěná továrna na umělá hnojiva stojí na kraji města a dál otravuje okolí unikajícími těžkými kovy a chlorovanými chemikáliemi. Půl milionu někdejších obětí bylo odškodněno opravdu spíš symbolicky a spousta z nich žije s dlouhodobými zdravotními problémy. S viníky tragédie stále probíhá soudní řízení, jehož konec je v nedohlednu.

Celé to začalo v roce 1969, kdy si pláň za městem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].