Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je to těžké a je to na dlouho

GRIGORIJ ALEXEJEVIČ JAVLINSKIJ se narodil v roce 1952 v ukrajinském Lvově. Vystudoval Plechanovův institut národního hospodářství v Moskvě, na začátku 90. let byl místopředsedou vlády SSSR, pak se stal poradcem prezidenta Gorbačova. Je jedním z hlavních autorů neuskutečněného radikálního plánu „Program 500 dnů“, který usiloval o transformaci sovětských ekonomických a politických institucí. V letech 1985–91 byl členem KSSS, v roce 1993 spoluzakládal liberální pravicovou stranu „Jabloko“, jejímž je předsedou; v letech 1993–2003 byl poslancem ruského parlamentu, roku 1996 kandidoval na prezidenta. Je předsedou správní rady nevládního Centra pro ekonomický a politický výzkum v Moskvě, kritizuje současný stav Ruska a propaguje ekonomické reformy. Nedávno navštívil ČR jako host Fóra 2000.

Fotografie: G. A. Javlinskij. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: G. A. Javlinskij. Foto Günter Bartoš • Autor: Respekt

RÁMEČEK

GRIGORIJ ALEXEJEVIČ JAVLINSKIJ se narodil v roce 1952 v ukrajinském Lvově. Vystudoval Plechanovův institut národního hospodářství v Moskvě, na začátku 90. let byl místopředsedou vlády SSSR, pak se stal poradcem prezidenta Gorbačova. Je jedním z hlavních autorů neuskutečněného radikálního plánu „Program 500 dnů“, který usiloval o transformaci sovětských ekonomických a politických institucí. V letech 1985–91 byl členem KSSS, v roce 1993 spoluzakládal liberální pravicovou stranu „Jabloko“, jejímž je předsedou; v letech 1993–2003 byl poslancem ruského parlamentu, roku 1996 kandidoval na prezidenta. Je předsedou správní rady nevládního Centra pro ekonomický a politický výzkum v Moskvě, kritizuje současný stav Ruska a propaguje ekonomické reformy. Nedávno navštívil ČR jako host Fóra 2000.

KONEC RÁMEČKU

Proč má prezident Putin v Rusku takovou podporu?

Za prvé neexistuje alternativa. Za druhé: po Jelcinovi se lidem u nás zdá skvělý každý politik, který normálně mluví a chodí. Za třetí: Putin velmi šikovně využívá sovětské kódy, které zůstaly lidem v hlavě. A těmi kódy vysílá různé signály. V tom mu pomáhají média: vytvořil například televizi, k níž neexistuje alternativa a na jejíž obrazovce se neustále objevuje.

Jaké kódy?

Tradice samoděržaví, paternalismu, předvádění síly a moci. Putin tvrdí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].