Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dokonalý zločin v Kašperkách

Věra Kostrouchová (52) je vitální žena, přesto pro ni život v těchto dnech končí. Šumavská farmářka z Kašperských Hor zaplatila za svoji odlišnost a svéráz. Sousedé a radnice se totiž rozhodli dostat tuto ženu do kolen a teď se jim to podařilo. Za údajné týrání zvířat dala obec chovatelce nezaplatitelnou pokutu a exekucí ji pak připravila o celé sedmdesátihlavé stádo. Jak ale přiznávají sami znechucení veterináři, spíše než o týrání šlo úřadům a místním chovatelům o to zbavit se konkurenta a nepohodlného občana, který vybočuje z řady.

Fotografie: Věra Kostrouchová: Proti té štvanici jsme neměli šanci. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Věra Kostrouchová: Proti té štvanici jsme neměli šanci. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Věra Kostrouchová (52) je vitální žena, přesto pro ni život v těchto dnech končí. Šumavská farmářka z Kašperských Hor zaplatila za svoji odlišnost a svéráz. Sousedé a radnice se totiž rozhodli dostat tuto ženu do kolen a teď se jim to podařilo. Za údajné týrání zvířat dala obec chovatelce nezaplatitelnou pokutu a exekucí ji pak připravila o celé sedmdesátihlavé stádo. Jak ale přiznávají sami znechucení veterináři, spíše než o týrání šlo úřadům a místním chovatelům o to zbavit se konkurenta a nepohodlného občana, který vybočuje z řady.

Já vím, bohužel

Nedaleko šumavské obce Tuškov běhá po pastvinách pes s černovlasým mládencem. Do večera musí společně sehnat ještě dvacet zatoulaných krav, aby je zítra mohla exekutorka odvézt na dražbu. Stejnou cestou odjelo před týdnem i 18 koní – a po dnešku už na farmě Věry Kostrouchové nezbude kromě několika psů zhola nic. „Tenhle statek byl pro mě jediným domovem a paní Kostrouchová takovou mojí mámou,“ říká Jaroslav Balog, jednadvacetiletý mladík, který dětství prožil v nedalekém dětském domově a ke koním na statku chodil od deseti let. „Když mě pustili z děcáku, jel jsem rovnou sem a začal jsem tu pomáhat.“ Během jeho řeči přijíždí na pastvinu auto: exekutorka se přijela podívat, zda jsou zvířata připravena na zítřejší odvoz. „Paní dostala 400tisícovou pokutu za týrání a nezaplatila, takže mojí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].