Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Napadení šéfredaktora

Od sobotního napadení Tomáše Němečka uplynul více než týden, pro všechny zájemce tedy předkládáme krátkou rekapitulaci posledního vývoje případu.
Především velice děkujeme všem našim čtenářům za starost o Respekt a zdraví jeho šéfredaktora. Tomáš Němeček se zotavuje dobře. Po čtyřech dnech pobytu na jednotce intenzivní péče byl přesunut na normální pokoj, v pátek pak propuštěn z nemocnice. Podezření na těžké zranění (natržená slezina) se nepotvrdilo. Do práce nastoupí po kratším odpočinku příští týden. Zatím nemá v plánu požádat o nějakou speciální ochranu.
Už od minulé soboty, kdy k napadení došlo, vyšetřuje případ kriminální policie. Její lidé si od Respektu vyžádali kopie článků, které by mohly mít souvislost s útokem, a čas od času telefonují do redakce dotazy týkající se posledních několika měsíců. Kriminalisté chtěli například vědět, kdo byl z redakce v posledním čase propuštěn a zda by se on nemohl šéfredaktorovi mstít. Jsme ovšem přesvědčeni, že něco podobného nepřipadá v úvahu. Zralá na svěrací kazajku je pak autorka úterního článku v Lidových novinách, která se vážně zabývá možností, že by si brutální útok na sebe samotného mohl objednat sám pan Němeček.
Ostatní možnosti jsou ale otevřené. Předminulou neděli večer, tedy den po přepadení, dostal jeden z bývalých redaktorů Respektu pocházející z Mostu výhrůžný telefonát, o němž jsme pak informovali policii. Už v úterý se ale ukázalo, že šlo o provokaci, přesněji řečeno pokus o žert ze strany kamaráda našeho bývalého redaktora. Ten je momentálně v Americe, kde se o přepadení dozvěděl a napadlo ho bývalého redaktora vystrašit.
Přestože nám žádná jiná konkrétní stopa není v tuto chvíli známa, nemáme zatím důvod měnit naše původní vyjádření k celému případu. Respekt netuší, kdo a proč jeho šéfredaktora přepadl. Mohlo jít o náhodný útok neznámých násilníků. Čas, místo a způsob provedení ale nasvědčují tomu, že nešlo o náhodu, ale o pomstu nebo výstrahu. Přitom je podle nás možné, že útok souvisí se dvěma články popisujícími řádění gangu násilníků v Mostě a Litvínově. Podobným způsobem uvažuje i policie, neboť v průběhu týdne začali na vyšetřování pracovat i detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. S nimi mluvil Respekt ve čtvrtek.
Na chodu redakce a stylu naší práce sobotní útok rozhodně nic nemění. Nadále budeme sledovat všechny důležité události, které se v zemi dějí. Ve čtvrtek vyjeli naši redaktoři do Mostu na policejní rekonstrukci střílení před tamním klubem Neprakta. Pravděpodobně v prvním únorovém čísle vás budeme informovat, jak si tamní policie vede.

Od sobotního napadení Tomáše Němečka uplynul více než týden, pro všechny zájemce tedy předkládáme krátkou rekapitulaci posledního vývoje případu.

Především velice děkujeme všem našim čtenářům za starost o Respekt a zdraví jeho šéfredaktora. Tomáš Němeček se zotavuje dobře. Po čtyřech dnech pobytu na jednotce intenzivní péče byl přesunut na normální pokoj, v pátek pak propuštěn z nemocnice. Podezření na těžké zranění (natržená slezina) se nepotvrdilo. Do práce nastoupí po kratším odpočinku příští týden. Zatím nemá v plánu požádat o nějakou speciální ochranu.

Už od minulé soboty, kdy k napadení došlo, vyšetřuje případ kriminální policie. Její lidé si od Respektu vyžádali kopie článků, které by mohly mít souvislost s útokem, a čas od času telefonují do redakce dotazy týkající se posledních několika měsíců. Kriminalisté chtěli například vědět, kdo byl z redakce v posledním čase propuštěn a zda by se on nemohl šéfredaktorovi mstít. Jsme ovšem přesvědčeni, že něco podobného nepřipadá v úvahu. Zralá na svěrací kazajku je pak autorka úterního článku v Lidových novinách, která se vážně zabývá možností, že by si brutální útok na sebe samotného mohl objednat sám pan Němeček.

Ostatní možnosti jsou ale otevřené. Předminulou neděli večer, tedy den po přepadení, dostal jeden z bývalých redaktorů Respektu pocházející z Mostu výhrůžný telefonát, o němž jsme pak informovali policii. Už v úterý se ale ukázalo, že šlo o provokaci, přesněji řečeno pokus o žert ze strany…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].