Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jaroslava to věděla

Přestože Jiřina Bohdalová byla po dva roky (1959–61) vedena v análech komunistické StB jako agentka Jaroslava, městský soud v Praze teď v jejím procesu s vnitrem rozhodl, že slavná herečka nebyla „vědomou spolupracovnicí“ politické policie. Bohdalová se tak zařadila mezi zhruba pět set lidí z oficiálního seznamu agentů komunistické tajné služby, kteří žalovali stát a dostali od soudu za posledních deset let stejný verdikt. A opět se vzápětí objevily výroky o „nespolehlivosti“ estébáckých seznamů a o tom, že si na ně členové komunistického gestapa mohli napsat „koho chtěli“. Není to pravda.

Přestože Jiřina Bohdalová byla po dva roky (1959–61) vedena v análech komunistické StB jako agentka Jaroslava, městský soud v Praze teď v jejím procesu s vnitrem rozhodl, že slavná herečka nebyla „vědomou spolupracovnicí“ politické policie. Bohdalová se tak zařadila mezi zhruba pět set lidí z oficiálního seznamu agentů komunistické tajné služby, kteří žalovali stát a dostali od soudu za posledních deset let stejný verdikt. A opět se vzápětí objevily výroky o „nespolehlivosti“ estébáckých seznamů a o tom, že si na ně členové komunistického gestapa mohli napsat „koho chtěli“. Není to pravda.

Stejně jako Bohdalová uspěl u soudu komunistický poslanec Vojtěch Filip: ani on podle rozsudku nespolupracoval s StB vědomě. Jsou tedy oba „očištěni“ a sobě rovni? Ani náhodou. Nadšený normalizační komunista Filip udával ochotně, několik let a za peníze, herečku přiměl ke schůzkám s estébáky pouze jejich tlak a nikdy neprozradila nic důležitého. Takže je to úplně naopak: Filip i Bohdalová spolupracovali s politickou policií vědomě, ale zatímco ten první byl sloupem režimu, ta druhá se jen snažila uniknout z jeho spárů.

Otázkou je, proč vnitro tak pravidelně a lehce prohrává své spory o důležitý dokument. „Dodáme veškeré materiály, ale stačí, když předvolaný estébák řekne, že si nic nepamatuje, a soud na základě jejich svědectví nemá jinou možnost než rozhodnout v náš neprospěch,“ říká šéf archivní služby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].