Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Chceš studovat? Tak zaplať

Fotografie: Diplom z Cambridge by mohl být dražší než ze Sussexu. Foto: Profimedia.cz / Hulton Archive • Autor: Respekt
Fotografie: Diplom z Cambridge by mohl být dražší než ze Sussexu. Foto: Profimedia.cz / Hulton Archive • Autor: Respekt

V úterý zažije britský premiér Tony Blair dost perný den. Hned ráno dostane na stůl napjatě očekávanou zprávu lorda Huttona, který půl roku vyšetřoval okolnosti sebevraždy experta na zbraně hromadného ničení Davida Kellyho. Na tom zamotaném případu dnes Brity ze všeho nejvíc zajímá, kdo jeho jméno vyzradil novinářům. Premiér se dušoval, že on s tím neměl nic společného – do chvíle, než vysoký úředník z ministerstva vnitra vypověděl, že Blair řídil poradu, kde se rozhodlo odkrýt Kellyho identitu.

A v úterý večer má parlament navíc hlasovat o zvýšení školného na anglických univerzitách. Reforma financování vysokých škol je pro Blaira klíčová. Pokud by ji poslanci zamítli, jeho pozicí to otřese. A když se ještě ukáže, že nese nepřímý podíl na Kellyho smrti, nemusel by tento týden – spekulují mnozí komentátoři – coby premiér přežít.

Z Keynesovy dílny

Člověk by státníka, kterému se sešlo tolik nepříjemných věcí najednou, málem litoval. Jenže přesně tak si to Blair přál – datum projednávání zákona o školném oznámil, až když si byl jistý, že výsledky Huttonovy komise budou publikovány v novinách den poté. Je to, jak tvrdí britští komentátoři, riskantní taktika. Vědomě hnát situaci na ostří nože a počítat, že ti druzí nakonec ucuknou resp. že mu labourističtí poslanci schválí školné, které jim jde proti srsti.

Úpadek anglických univerzit se datuje od…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].